Воће и поврће су важан дио уравнотежене прехране, а такође и уравнотеженог сна, према истраживању из Финске.
Студија је истраживала како конзумација воћа и поврћа код одраслих Финаца утиче на трајање сна. У истраживању су узети у обзир подаци из Националне студије ФинХеалтх 2017, која је укључивала 5.043 одрасле особе старије од 18 година.
Испитаници су пријавили своју исхрану као и навике спавања, а то је упоређено у три категорије спавања: кратко, нормално и дуго.
У поређењу са нормалним особама које спавају, "краткоспавачи" уносе 37 грама мање воћа и поврћа дневно, док они који дуго спавају 73 грама мање дневно.
Студија је закључила да постоји досљедан образац у којем је одступање од нормалног трајања сна повезано са смањеном конзумацијом воћа и поврћа.
Ови налази упућују на потребу за "разматрањем образаца спавања у дијеталним интервенцијама", додали су истраживачи.
"Потребна су даља истраживања, укључујући лонгитудиналне студије, како би се боље разумјели механизми који су у основи ових асоцијација", наводи се у студији.
Коаутор студије Тимо Партонен, професор на Финском институту за здравље и добробит (ТХЛ) у Хелсинкију, реаговао је на своје налазе у разговору за Фоx Неwс Дигитал.
Спавање мање од седам сати по ноћи или више од девет сати по ноћи повезано је са смањеном конзумацијом воћа и поврћа , напоменуо је.
"Кључни закључак је да се недостатак сна поклапа с нездравом исхраном", рекао је Партонен.