Тврдње доктора

Један витамин може да продужи живот

 • Извор: Агенције
 • 17.06.2024. 19:30

Већина људи би требала конзумирати више витамина, међутим унос довољне количине може бити изазов.

Витамини играју различите улоге у тјелесним функцијама, укључујући метаболизам, имунолошку функцију и обнову ћелија. Осигуравање одговарајућег уноса витамина може помоћи у превенцији хроничних болести, побољшати тјелесне и когнитивне перформансе и опште здравље, што заједно доприноси дужем и здравијем животу, каже љекар специјализован за медицину дуговјечности и рад мозга, др Кевин Кук.

Дужи и здравији живот може бити наш главни циљ. Ризик од хроничних болести расте како старимо, а др Кук каже да унос довољне количине једног одређеног витамина након 50. године може бити од велике помоћи, иако га многи не уносе довољно.

Витамин Д је његов број један за људе старије од 50 година.

– Витамин Д кључан је за одржавање здравља костију, потпору имунитета и смањење упала. Доказано је да витамин Д помаже код депресије, повећања тестостерона, здравља костију, здравља мозга и когниције, побољшања расположења и добробити – тврди он.

Све ове ствари могу нам помоћи да водимо здравији и срећнији живот. Осим тога, расположење, когнитивне функције и здравље костију су међу стварима које се могу погоршати како старимо. Важност витамина Д за људе који старе није само мишљење др Кука.

– Постојале су неке студије које показују да је низак ниво витамина Д повезан с повећаном стопом смртности од свих узрока у општој и старијој популацији – каже др Кук.

Студија из 2023. потврдила је и показала да је 20 посто средовјечних и старијих одраслих који су учествовали у истраживању имало мањак витамина Д, што је повећало њихов ризик од смртности од осталих узрока.

Осим тога, студија из 2022, проведена на одраслим Кинезима у доби од 60 до 113 година, открила је да су људи који нису имали мањак витамина Д (или су прије имали, али су сада добивали довољно) имали мањи ризик од смрти. Разлика је била посебно уочљива код жена.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.