Један од најефикаснијих начина за јачање имунитета је унос минерала и витамина, посебно у сезони прехлада и грипа. Зато је важно уносити довољно цинка.
Цинк је минерал који је користан током цијеле године, а посебно у хладнијим мјесецима када је тијело подложније вирусима и инфекцијама. Нутриционисткиња Ејми Кудсон објашњава за ‘Пеопле’ колико је цинк важан за здравље и у којим се намирницама може пронаћи.
Према њеним ријечима, цинк је есенцијалан минерал са кључном улогом у многим функцијама тијела, као што су зацјељивање рана, синтеза ДНК и подјела ћелија.
Овај минерал је нарочито значајан за имуни систем јер активира Т-лимфоците, познате као Т-ћелије, које имају кључну улогу у одбрани организма од патогена.
Нутриционисткиња Џерлин Џоунс описује цинк као „чувара имунитета“ и додаје да дјелује као антиоксиданс.
Дневна препоручена доза цинка је осам милиграма за жене и 11 милиграма за мушкарце. Трудницама је потребно 11 милиграма дневно, док дојиље треба да уносе 12 милиграма. Најбољи начин за унос цинка је кроз храну.
Намирнице богате цинком укључују говеђе месо, каменице, рибу, морске плодове, јаја и млијечне производе. Вегетаријанци и вегани могу задовољити дневне потребе за цинком конзумирањем грашка, махунарки, орашастих плодова, сјеменки, житарица, сочива и овса.