Домаћице данас фарбају јаја за најрадоснији хришћански празник. Васкрс је вријеме када јаја једемо у већим количинама него иначе, а многи се питају која количина је довољна.
Јаја јесу једна од идеалних намирница јер спадају у групу биолошки вриједних протеина, али то значи и да можемо да претјерамо са уносом.
"Два јаја дневно би била идеална количина која може да се поједе у току дана. Мисли се на два цијела јаја, док количина бјеланцета може да буде већа. Количина од 2 јаја током дана би била безбједна за здраву особу, али посебну пажњу треба да обрате особе које имају повишен холестерол у крви и људи који имају проблем са жучном кесом", рекла је за РИНУ Јелена Матковић магистар фармације и нутрициониста дијететичар из Чачка и додала:
"Жуманце је богато мастима и холестеролом, и унос чак и једног цијелог јаја, жуманцета, може да погорша стање код људи са каменом у жучној кеси. Најбољи савјет за њих би био да конзумирају само бјеланце, а да жуманце избјегавају."
Она је истакла да би кувана јаја требало чувати у фрижидеру, а на тај начин могу да се конзумирају чак седам дана.
Оно што је такође актуелно питање, јесте како са вишенедјељног поста прећи на доста јачу и мрсну храну.
"Прелазак на мрсну храну треба да буде постепен и умјерен да не би дошло до лошег варења, надимања и мучнине. Препорука је да се уносе мање количине хране распоређене у три до пет оброка. Најбоље би било да размак између оброка буде 3 и по до 4 сата. Савјетује се да се уноси довољно течности, првенствено негазирана вода у количини око 2 литра дневно. Газиране напитке и алкохол ограничити и бити умјерен у њиховој конзумацији", рекла је Јелена.
Особе без здравствених проблема и вишка килограма могу себи да дају одушка и да се мало више опусте током празника, али да не забораве на умјереност у јелу и пићу. Препорука је да оброци буду потпуни и да се између оброка не грицка ништа. Колаче и торте би требало јести умјерено и обавезно направити паузу између сланих и слатких јела.
"Прије јела би најбоље било попити лимунаду, а између оброка пити довољно негазиране воде. Добар начин да спријечимо преједање је да правилно комбинујемо намирнице, па тако уз месо и јаја укључити свјежу салату или кувано поврће као прилог. Уколико имате услове, било би пожељно да прошетате бар 20 минута након оброка. Шетња или нека друга физичка активност могу да смање потребу за храном и олакшају варење", закључила је нутриционисткиња.