Тешко је замислити свакодневно функционисање у кухињи без јаја. А да ли сте се икада запитали каква је то разлика између оних из продавнице и оних са села? Једна тиктокерка, која свакодневно објављује рецепте, одлучила је да то провјери.
Идеја за коришћење јаја не мањка, тим прије што се на полицама продавница може наћи безброј јаја различитих величина и према начину узгоја. Наравно, то није све, јер многи од нас имају приступ јајима директно од кока са села. Да ли се таква јаја међусобно разликују? Да ли разлике могу да се виде голим оком? Или је разлика можда у самом укусу? Прочитајте:
Тест јаја
Догодило се да имам приступ сеоским јајима захваљујући мојим родитељима. Још одмалена имала сам контакт искључиво са јајима директно од сеоских кока. Сада, међутим, живим у граду и иако и даље углавном користим јаја са села, дешава ми се да их с времена на вријеме замијеним онима из продавнице. Никада нисам обраћала пажњу на то да ли међу њима има разлика, али пошто се ближи Ускрс, пала ми је на памет једна идеја.
Одлучила сам да искористим приступ сеоским јајима и упоредим их са онима из продавнице. Да би тест био што поузданији, купила сам јаја из кавезног узгоја, подног узгоја и из слободног узгоја. У мојој корпи није недостајало ни органских јаја. Тест сам започела разбијањем сирових јаја у чиније. Жељела сам да провјерим да ли ће се било каква разлика видјети већ у овој фази. Сва јаја су изгледала веома слично, боја жуманаца била је врло слична. Нисам успјела да издвојим ниједног фаворита.
У куваној и прженој верзији
Сљедећа фаза мог теста подразумијевала је кување јаја на тврдо. Јаја сам кувала у истим условима, исто вријеме. Примијетила сам једну значајну разлику. Иако су сва бјеланца изгледала исто, након сјечења, разлика у боји жуманаца била је видљива голим оком. Најљепшу, најинтензивнију жуту боју имала су сеоска јаја. Остала су такође имала жуту боју, али ова са села су се истицала. Што се укуса тиче, нисам примијетила никакву разлику. Сва су имала исти укус.
Затим сам одлучила да испржим јаја. Да не бих пореметила тест, нисам додавала никакве зачине. Јаја сам припремила само на путеру. И као код куваних јаја, могла сам да издвојим једног фаворита већ по изгледу. И даље су сеоска јаја изгледала најбоље, а све због изражене жуте боје која одмах привлачи пажњу. У овом поређењу, друго мјесто бих дала органским јајима, затим онима из слободног узгоја, па из подног и на крају кавезним. Што се укуса тиче, ни овде нисам примијетила значајније разлике.
Закључак
Иако по укусу нисам успјела да издвојим ниједног фаворита, и даље бих се одлучила за сеоска јаја. На крају крајева, и визуелни аспект је важан при конзумирању јела. А јаја од кока са села заиста су предњачила у том погледу у оба теста. Прије него што се опростимо, обавезно ми јавите - која јаја користите свакодневно у својој кухињи?
(Мондо)