"Плаве зоне“

Шта најдуговјечнији људи на свијету једу за доручак

  • Извор: Крстарица
  • 19.12.2023. 21:20

Најдуговечнији људи свијета живе у такозваним плавим зонама. На Земљи постоји пет таквих зона - италијанско острво Сардинија, јапанско острво Окинава, грчко острво Икарија, полуострво Никоја у Костарики и калифорнијски град Лома Линда, пише Пун куфер.

На тим мјестима живи велики проценат особа старијих од 100 година, али и групе људи које су остариле без типичних здравствених тегоба које погађају добар дио свијета - од гојазности и срчаних болести до различитих облика рака. Тајна њихове дуговјечности повезује се са специфичним животним навикама, између осталог и исхраном - цјеловите намирнице биљног поријекла чине чак 80 одсто исхране у плавим зонама, а употпуњене су мањим количинама меса, рибе и млијечних производа.

Тако им је и доручак другачији од онога што обично подразумијева код нас.

Окинава

Први оброк у дану на јапанском острву Окинава знатно се разликује од онога што већина Срба конзумира ујутру у својим домовима. 

Традиционални доручак обично се састоји од неке врсте житарица - најчешће куваног пиринча који се комбинује с ферментираном сојом (натом). Оброк је често обогаћен мисо супом, нори алгама, свјежим и закисељеним поврћем, комадићем рибе печене на роштиљу и/или тофуом.

Икарија

Становници Икарије дан започињу шољицом биљног чаја - често направљеног од биља које су сами убрали у нетакнутој природи и осушили. На празан желудац узеће и кашику домаћег меда и залити је са шољом топлог козјег млијека како би ојачали имунитет. 

За доручак ће појести хљеб од цјеловитих житарица који су сами испекли и упарити га с домаћим сиром, јогуртом и поврћем из своје баште.

Линда Лома

Овсена каша кувана с домаће узгајаним воћем и без вјештачких заслађивача омиљен је избор бројних становника Линда Ломе за доручак. Овсена каша се додатно оплемењује зачинима попут цимета, али и изворима биљних масти попут орашастог воћа како би се добио укусан и нутриционистички потпун оброк.

Никоја, Костарика

Пиринач и пасуљ омиљена су комбинација у земљама Латинске Америке, коју тамошње становништво једе барем једном дневно. Ни Костарика није у томе изузетак. У плавој зони у Никоји популарна је комбинација пиринча, црног пасуља и различитог воћа и поврћа - све од парадајза и авокада, преко папаје до банана. Уз пиринач и пасуљ често се послужује и нека врста печених домаћих јаја - на око или кајгана.

Сардинија

Доручак није најважнији оброк на Сардинији. Италијани генерално нису велики обожаваоци доручка - важније им је да дан започну шољом квалитетне кафе него храном. Некад су пастири на Сардинији дан започињали танким лепињама од пшеничног брашна с комадом домаћег овчјег сира и шољом млијека. Неки ће и данас појести чинијицу млијека у које су намочили стари хљеб, а на јеловнику се може наћи и нека свјежа воћка убрана са стабла у дворишту, преноси Нова.рс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    '' Емисија: Прича се

  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:10 Серија: Авионџије

    'Серија: Авионџије

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)