Најдуговечнији људи свијета живе у такозваним плавим зонама. На Земљи постоји пет таквих зона - италијанско острво Сардинија, јапанско острво Окинава, грчко острво Икарија, полуострво Никоја у Костарики и калифорнијски град Лома Линда, пише Пун куфер.
На тим мјестима живи велики проценат особа старијих од 100 година, али и групе људи које су остариле без типичних здравствених тегоба које погађају добар дио свијета - од гојазности и срчаних болести до различитих облика рака. Тајна њихове дуговјечности повезује се са специфичним животним навикама, између осталог и исхраном - цјеловите намирнице биљног поријекла чине чак 80 одсто исхране у плавим зонама, а употпуњене су мањим количинама меса, рибе и млијечних производа.
Тако им је и доручак другачији од онога што обично подразумијева код нас.
Окинава
Први оброк у дану на јапанском острву Окинава знатно се разликује од онога што већина Срба конзумира ујутру у својим домовима.
Традиционални доручак обично се састоји од неке врсте житарица - најчешће куваног пиринча који се комбинује с ферментираном сојом (натом). Оброк је често обогаћен мисо супом, нори алгама, свјежим и закисељеним поврћем, комадићем рибе печене на роштиљу и/или тофуом.
Икарија
Становници Икарије дан започињу шољицом биљног чаја - често направљеног од биља које су сами убрали у нетакнутој природи и осушили. На празан желудац узеће и кашику домаћег меда и залити је са шољом топлог козјег млијека како би ојачали имунитет.
За доручак ће појести хљеб од цјеловитих житарица који су сами испекли и упарити га с домаћим сиром, јогуртом и поврћем из своје баште.
Линда Лома
Овсена каша кувана с домаће узгајаним воћем и без вјештачких заслађивача омиљен је избор бројних становника Линда Ломе за доручак. Овсена каша се додатно оплемењује зачинима попут цимета, али и изворима биљних масти попут орашастог воћа како би се добио укусан и нутриционистички потпун оброк.
Никоја, Костарика
Пиринач и пасуљ омиљена су комбинација у земљама Латинске Америке, коју тамошње становништво једе барем једном дневно. Ни Костарика није у томе изузетак. У плавој зони у Никоји популарна је комбинација пиринча, црног пасуља и различитог воћа и поврћа - све од парадајза и авокада, преко папаје до банана. Уз пиринач и пасуљ често се послужује и нека врста печених домаћих јаја - на око или кајгана.
Сардинија
Доручак није најважнији оброк на Сардинији. Италијани генерално нису велики обожаваоци доручка - важније им је да дан започну шољом квалитетне кафе него храном. Некад су пастири на Сардинији дан започињали танким лепињама од пшеничног брашна с комадом домаћег овчјег сира и шољом млијека. Неки ће и данас појести чинијицу млијека у које су намочили стари хљеб, а на јеловнику се може наћи и нека свјежа воћка убрана са стабла у дворишту, преноси Нова.рс.