Након печења хране у рерни, посебно на високим температурама, потребно је извјесно вријеме да се шпорет охлади.
То је посебно проблематично у топлијим мјесецима, када су температуре у дому ионако високе. Како би убрзали тај поступак, многи остављају рерну отворену.
Ипак, стручњаци кажу да је тај начин хлађења штетан. За то постоји неколико разлога.
Наиме, претјерано врућ ваздух из уређаја могао би оштетити оближњи намјештај, што је такође наведено у напоменама које издају главни произвођачи кухињског намјештаја. Исти је случај и ако су врата само мало отворена.
Намјештај који би највише могао бити погођен утицајем топлоте јесте онај са страницама од алуминијума – материјалом који је веома осјетљив на промјене температуре.
Дрвена врата би требало мање да трпе штетни утицај прекомјерне топлоте, али боја ипак може бити дугорочно оштећена.
Друго рјешење при хлађењу, коме такође скоро сви прибјегавамо, јесте остављање врло мало одшкринуте рерне како би из ње изашао врућ ваздух.
Међутим, то завршава преоптерећењем шарки које регулишу отварање и затварање уређаја, па се оне тако трајно могу покварити.
Ако заиста желите да оставите отворена врата на рерни, боље их је потпуно отворити. То може пријатно угријати кухињу у хладним данима, али ће такође проширити и мирис онога што смо пекли.
Да не спомињемо чињеницу да држање потпуно отворених врата рерне може представљати ризик за сигурност – посебно ако су у близини мала дјеца.
Дакле, да сумирамо. Иако ће, наравно, вријеме хлађења бити дуже него кад оставимо отворена врата, модерне електричне рерне опремљене су проточним вентилаторима који осигуравају правилан излазак врућег ваздуха и влаге из њих. Рерну држите затворену током хлађења и избјећи ћете све неугодности.