Трик посластичара

У палачинке додајте један састојак и биће мекане као никад прије

  • Извор: Жена Блиц
  • 18.02.2025. 19:40

Вјероватно не постоји особа на свијету која не воли палачинке, а свака домаћица има свој "тајни рецепт". Тако је чувена куварица и посластичарка Мери Бери за Еxпресс открила свој.

Како би палачинке биле посебно пахуљасте, Мери Бери, добро познато ТВ лице и професионални шеф, у смјјесу ставља једно ијјаје и једно жуманце умјесто два цијела јајета.

Она је објаснила да додатно жуманце чини тесто богатијим и укуснијим. Тајна је у масноћи жуманца и његовој емулгирајућој моћи коју има захваљујући лецитину.

Лецитин помаже да се вода и маст држе заједно, тако да тијесто може да прими додатну течност, попут млијека. То резултира палачинкама које су влажније, њежније и слађе од оних направљених са мање жуманца.

Рецепт за пахуљасте палачинке

Припрема пахуљастих палачинки је једноставна и потребна су вам само три састојка: јаја, млијеко и брашно, као и мала количина уља.

Састојци:

- 125 г глатког брашна

- 1 јаје и 1 жуманце

- 300 мл мијлека

- Мало уља

Припрема:

Просијте брашно у чинију и направите удубљене у средини. У посебној посуди умутите јаје, жуманце и мало млијека.

Смјесу јаја улијте у брашно и почните мало по мало да мијешате мокре и суве састојке. Поступно умијешајте половину млијека, повлачећи још брашна из средине док то радите.

Кад тијесто постане глатко, умијешајте преостало млијеко. Загријте тигањ и лагано га премажите уљем. Улијте двије до три кашике тијеста за палачинке у тигањ и нагните да се равномјерно распореди по подлози.

Пеците 45 до 60 секунди на средње јакој ватри док се на врху не појаве рупице, ивице палачинке увију, а боја не постане златна. Окрените и пеците другу страну палачинке око 30 секунди. Послужите одмах уз омиљени надјев.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: