Од свјежег купуса можете да спремате разна јела, као што су сарме, ролат…, али и познато српско јело на кашику - сладак купус.
Припрема овог јефтиног, а укусног јела је врло једноставна, али увијек може да буде боља. Многе домаћице у сладак купус додају месо и флекице, иако постоје два састојка која сви имају код куће, а који ће сладак купус учинити много укуснијим.
У питању су сенф и сирће.
Сенф
У сладак купус пред крај кувања додајте једну-двије кашичице сенфа у праху или обичног сенфа, који год да имате код куће. Даће јелу посебан шмек.
Сирће
Многе домаћице не додају сирће када кувају купус, али он такође, као и сенф, побољшава укус јелу и даје му одређену киселост. Сирће се додаје послије пола сата и то само једна кашика.