Здравље

Ова јефтина намирница чисти цријева и снижава холестерол

  • 27.06.2025. 14:06

Кисели купус богат је витамином Ц, који је важан антиоксиданс, а такође садржи и много калцијума, калијума, гвожђа и витамина Б комплекса. Ферментацијом купуса ствара се и витамин Б12, који се налази искључиво у намирницама животињског поријекла, зато се кисели купус посебно препоручује веганима и вегетаријанцима.

Кисели купус је природан извор пробиотских бактерија које поправљају наш имунолошки систем.

Због тако доброг баланса микроорганизмима, ова намирница се увијек препоручује у случају неких болести проузрокованих дисбалансом цријевне флоре, посебно након терапије антибиотицима, преноси Гранд.

Био је најљепши Србин, звали су га Аполон из Ниша: Сада у петој деценији остао без заштитног знака, али га и даље обожавају

Био је најљепши Србин, звали су га Аполон из Ниша: Сада у петој деценији остао без заштитног знака, али га и даље обожавају

Препоручује се и за снижавање лошег холестерола у крви, за убрзавање метаболизма, али и за побољшање расположења.

Кисели купус је сиромашан калоријама, садржи тек 25 калорија на 100 грама, због чега је идеална намирница за дијету.

Такође је добар и за слабокрвне особе јер је богат минералним солима, витаминима и хлорофилом.

Особама које пате од високог крвног притиска савјетује се да не уносе више од једне порције на дан јер је ферментисани купус пун натријума, пише Задовољна.рс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: