Кисели купус богат је витамином Ц, који је важан антиоксиданс, а такође садржи и много калцијума, калијума, гвожђа и витамина Б комплекса. Ферментацијом купуса ствара се и витамин Б12, који се налази искључиво у намирницама животињског поријекла, зато се кисели купус посебно препоручује веганима и вегетаријанцима.
Кисели купус је природан извор пробиотских бактерија које поправљају наш имунолошки систем.
Због тако доброг баланса микроорганизмима, ова намирница се увијек препоручује у случају неких болести проузрокованих дисбалансом цријевне флоре, посебно након терапије антибиотицима, преноси Гранд.
Препоручује се и за снижавање лошег холестерола у крви, за убрзавање метаболизма, али и за побољшање расположења.
Кисели купус је сиромашан калоријама, садржи тек 25 калорија на 100 грама, због чега је идеална намирница за дијету.
Такође је добар и за слабокрвне особе јер је богат минералним солима, витаминима и хлорофилом.
Особама које пате од високог крвног притиска савјетује се да не уносе више од једне порције на дан јер је ферментисани купус пун натријума, пише Задовољна.рс.