Sakriva se u frižideru

Trik koji će pomoći smanjiti želju za slatkim

  • 06.05.2021. 14:03

Slatkiši su slabost mnogih, ali moguće je uz jedan trik smanjiti želju za slatkim.

Pretjerana konzumacija namirnica prepunih šećera, naročito ako je riječ o tvornički prerađenoj hrani, može prouzročiti i zdravstvene tegobe kao što su dijabetes, pojavu gljivica koje se hrane šećerom, pretilost, nadutost, zadržavanje vode, letargija, nedostatak hranjivih sastojaka, oslabljeni imunološki sustav i brojne druge.

Iako je ključ uvijek u uravnoteženoj prehrani, postoji nešto što nam u svega nekoliko sekundi može pomoći zaustaviti želju za slatkim. Riječ je o fermentiranoj hrani, dobivenoj procesom fermentacije.

To je proces u kojemu mikroorganizmi, poput kvasaca i bakterija, pretvaraju ugljikohidrate, naprimjer, škrob i šećere, u alkohol i kiseline. Alkohol i kiseline prirodni su konzervansi koji fermentiranoj hrani daju karakterističnu aromu i kiselost.

Tu se ubrajaju fermentirani mliječni proizvodi kao što su jogurt, kefir, sirevi, potom kiseli kupus, masline, egzotična jela kao što su tempeh, natto, kombucha i miso, no ne treba zanemariti ni pića poput jabukovače ili piva.

I sva ta hrana i piće može itekako smanjiti našu želju za slatkim.
KAKO FERMENTIRANA HRANA SMANJUJE ŽELJU ZA SLATKIM?

1. Obnavljanje mikroflore

Jeste li znali da prekomjerna konzumacija šećera zapravo mijenja mikrofloru u našim crijevima? Rafinirani šećer i ugljikohidrati mogu dovesti do neravnoteže u crijevnim bakterijama, što je dio razloga zašto žudite za više šećera.

No fermentirana hrana sadrži širok raspon probiotika ("dobrih" bakterija) koji pomažu u obnavljanju mikroflore, usput smanjujući želju za šećerom.

2. Resetiranje razine pH

Previše šećera dovodi do vrlo kiselog okruženja u tijelu, što može dovesti do slabljenja imunološkog sustava i svih vrsta probavnih problema.

Fermentirani proizvodi djeluju suprotno ovoj kiselini, što dovodi do uravnoteženijeg, alkaliziranog okoliša.

3. "Jede" dio šećera umjesto vas

Fermentacija obično uključuje pretvaranje šećera u kiseline. Na primjer, laktoza u mlijeku pretvara se u mliječnu kiselinu da bi se dobio mliječni kefir.

Dakle, ako konzumirate fermentiranu hranu ili piće, oni će "upiti" višak šećera iz druge hrane ili pića koja ste imali i smanjiti negativne učinke šećera. Pokazalo se takođe da fermentirana hrana može pomoći u održavanju normalne razine šećera u krvi, umjerenim skokovima inzulina i jačanju metabolizma.

Sve su ovo dovoljni razlozi da barem povremeno konzumiramo fermentiranu hranu. Uostalom, nije loše uvijek u frižideru imati kefir ili staklenku maslina.

zadovoljna.hr
 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.