Шведска је позната земља по много чему, а када је ријеч о кухињи и специјалитетима, онда су то засигурно ћуфте. Шведске ћуфте су њихово готово национално јело, а њихова припрема је слична као нашим, али је рецепт нешто другачији.
Састојци:
300 g мијешаног мљевеног меса
1 главица црног лука
1 јаје
3 кашике презли
1 кашика уља
мало мускатног орашчића
мало соли
Сос:
3 кашике отопљеног путера
3 кашике брашна
2 шоље пилећег бујона
100 ml павлаке за кување
Припрема:
Црни лук ољуштите и исјецкајте на ситно, па му додајте презле и оставите са стране у чинији пет минута, да презле упију сок црног лука.
Потом убаците остале састојке осим уља и добро промијешајте. Од добијене смјесе правите ћуфте, а уз помоћ кашике можете да процијените колике ће оне бити.
У тигањ сипајте уље и пустите да се добро загрије и стављајте полако ћуфте да се прже. Нека буде минимум три минута, са свих страна нека се добро испеку. Када буду готове, ређајте их на тањир који сте обложили убрусом.
У исти тигањ сипајте путер па када се отопи, додајте брашно и мијешајте око једног минута. Онда додајте бујон и полако ће смјеса да се згусне, али морате стално да мијешате да се не би појавиле грудвице. Када прокључа, убаците ћуфте и пустите да се кувају до 10 минута или док се смјеса у тигању скроз не згусне.
На крају сипајте павлаку за кување, кувајте још око два минута и склоните са шпорета. Овако спремљене ћуфте можете да једете уз пире кромпир, а Швеђани их радо једу са мало џема од боровница, преноси "Она".