Сљедећи пут када будете куповали спужве, обратите пажњу на боју, јер ће вам посуђе, лонци и чаше бити захвални.
На полицама продавница често виђамо спужве различитих боја – зелене, црвене, жуте – али њихова боја није само естетски избор. Свака боја има специфичну сврху и пружа информације о тврдоћи храпаве стране сунђера, што може олакшати чишћење у домаћинству.
Иако су машине за суђе данас све популарније, кухињске спужве остају незамјењив алат у сваком домаћинству.
Међутим, многи приликом куповине обраћају пажњу само на величину и облик спужве, занемарујући кључан фактор – боју.
Зелена:
Храпава зелена страна израђена је од грубих влакана. Идеална је за уклањање тврдокорних и осушених мрља или загорјеле хране.
Ипак, није погодна за осјетљиве површине јер их може оштетити.
Црвена:
Црвена храпава страна нуди средњу тврдоћу, што је чини идеалном за чишћење тежих мрља, али је њежнија према површинама попут керамичких тањира или лонаца с непријањајућим премазом.
Плава:
Ова боја указује на то да је спужва још увијек довољно њежна да не оштећује стакло и финије површине, али истовремено ефикасно уклања јачу прљавштину.
Жута:
Жута страна је мекана и није намијењена за тврдокорне мрље. Њен главни задатак је чишћење стаклених површина, попут чаша, огледала или прозора, гдје је важно избјећи огреботине и очувати сјај.
Одабир спужве према боји није само питање естетике, већ доприноси ефикаснијем чишћењу и дуговјечности вашег посуђа и кухињских површина.