Загорјело посуђе може бити прави изазов за чишћење, а често се користи и груби прибор као што су жичане четке или агресивна хемијска средства.
Међутим, постоји неколико једноставних и природних начина за чишћење загорјелог посуђа који неће оштетити вашу опрему, а уз то су еколошки прихватљиви и учинковити.
Један од најједноставнијих начина за чишћење загорјелог посуђа укључује кориштење соде бикарбоне, сирћета и детерџента за прање судова. За почетак, поспите со и соду бикарбону на загорјело подручје посуђа, а затим додајте мало детерџента за прање судова.
Ову смјесу добро промијешајте, а затим ставите папирне убрусе на њу и прелијте све сирћетом. Оставите да одстоји неколико минута, а затим уклоните мокре убрусе. Овај поступак ће помоћи да се прљавштина лакше уклони, а затим само оперите посуђе као и обично.
Прашак за пециво, који је готово свима при руци, такођер је одличан за чишћење загорјелих трагова хране. У посуђе сипајте воду, додајте прашак за пециво и ставите да прокључа. Након што прокључа, загорјели дијелови би требали почети да се одвајају, а ви можете користити четку за прање судова, водећи рачуна да не оштетите површину посуђа. Ако мрље нису потпуно нестале из првог пута, поновите поступак.
Со је један од најстаријих и најприроднијих начина за чишћење загорјелог посуђа. За ову методу, сипајте воду у посуђе која само треба да прекрије дно, а затим додајте већу количину соли. Оставите да прокључа и кухајте још неколико минута. Након тога, загорјели остаци ће се лакше одстранити. Такође, со можете додати у средства за прање посуђа, чиме ћете добити благи абразивни учинак који ће помоћи у уклањању тврдокорних мрља.
Ако претходне методе нису биле довољно ефикасне, можете испробати чишћење посуђа с алуминијском фолијом. Прекозагорјелог подручја поспите соду бикарбону, додајте мало воде како би се добила паста, а затим помоћу згужване алуминијске фолије почните рибати.
Након неколико минута, загорјели остаци ће почети да се топе и отпадат ће. Ова метода захтијева стругање, али будите опрезни да не оштетите посуђе, нарочито ако се користи на тавама или шерпама са заштитним слојем на дну, преноси Кликс.