Папирни убруси могу да оштете посуђе, нису еколошки прихватљиви и можда нису финансијски исплативи.
Након обилног оброка, посљедње што желимо јесте да сушимо сваки тањир и чашу. Умјесто тога, одлучујемо се за најбрже доступно рјешење – за убрусе. То, међутим, можда и није најпаметнији потез, јер они обично садрже разне хемијске састојке, пише House Digest.
Убруси могу оштетити посуђе, нису еколошки прихватљиви, те можда нису ни финансијски исплативи. Посуђе које користите за јело међу оним је стварима које не би требало да чистите убрусима.
Ови наизглед безопасни листови обично су израђени од дрвене пулпе, често избјељене и третиране хемикалијама због побољшане способности упијања. Иако су убруси сасвим добри за брисање проливених течности или чишћење површина, њихово коришћење на посуђу има неколико мана.
Осим избјељивача, убруси могу да садрже штетне хемикалије попут боја, мириса и лосиона, који могу изазвати алергије код осјетљивих особа. Познато је да конвенционални папирни убруси садрже формалдехид и бисфенол А, познат и као БПА.
Формалдехид је повезан са одређеним врстама рака
Према Националном институту за рак, формалдехид је повезан с одређеним врстама рака, док БПА може имати негативне учинке на репродуктивне и метаболичке процесе у тијелу. Те се хемикалије могу пренијети на ваше посуђе, посебно када је мокро, и могу представљати ризик за здравље када се прогутају, посебно ако доспију у храну или пиће
Абразивна текстура неких папирнатих убруса може да изгребе осјетљиво посуђе, што доводи до прераног трошења и хабања.
Срећом, постоји много врхунских алтернатива папирнатим убрусима за чишћење и сушење посуђа. Инвестирајте у сет крпа од микровлакана за вишекратну употребу или памучних пешкира за суђе.
Ове су тканине њежне за посуђе, упијају и могу да се оперу за поновну употребу, а користећи их знатно смањујете отпад. Можете да користите опције еколошки прихватљивих папирних убруса који не само да су рециклирани, већ и не садрже све лоше претходно поменуте састојке.