Освјежавајуће водице за испирање уста неће помоћи када покушавате да закамуфлирате препознатљив мирис бијелог лука
Kада су у питању грип или прехлада, уз чај, мед и лимун препоручује се и бијели лук.
Ојачаће имунитет, а због својих антибактеријских, антивирусних, антифунгалних, антипаразитских и антиоксидативних својстава, држаће инфекције даље од вас.
Студије такође потврђују да бијели лук може послужити као одлична превенција многих врста карцинома.
То добро знају и наше маме и баке које су често користиле овај природни лијек, али са једном непријатном нуспојавом – непријатан мирис бијелог лука који остаје сатима након јела.
Разлог зашто се јак мирис бијелог лука задржава тако дуго након јела је тај што се једињења сумпора из бијелог лука ослобађају у крвоток током варења хране.
Истраживачи тврде да јабуке, зелену салату, цикорију, целер, кромпир, першун, менту, босиљак или печурке треба јести са бијелим луком или послије оброка са бијелим луком. Ове намирнице садрже феноле, једињења која ће реаговати у хемијској реакцији са сумпором из бијелог лука и тако даље неутралисати јак мирис.
То су доказали масеним спектрометром, уређајем који анализира молекуле на основу њихове масе, а након конзумирања поменутих намирница ниво сумпора је био знатно нижи у даху добровољаца.
Највише фенола има у нани, али је научнике изненадило како лист зелене салате, који има знатно мање фенола, ефикасно елиминише мирис бијелог лука, преноси "Вечерњи.хр".
Пупољци каранфилића освјежавају дах, дезинфикују усну дупљу и својим ароматичним својствима уништавају бактерије одговорне за настанак лошег задаха. Њихов снажан и пријатан мирис придоноси освјежавању даха.
Каранфилићи су добри и за јачање имунитета, док истовремено подстичу пробавни систем на правилан рад. Узмите два-три пупољка каранфилића и лагано их жваћите, како би се ослободило њихово љековито уље.
Осим каранфилића, могу помоћи и мирисне сјеменке коморача, аниса и кардамома.
У сваком случају ако радите на пословима гдје дијелите простор са вашим колегама било би лијепо да избјегавате да једете бијели лук ради његовог непријатног мириса и да избјегнете неугодности. Практикујте да исти конзумирате када имате слободне дане или у дане викенда.