Бијели лук има снажно дезинфекционо, антибактеријско и фунгицидно дејство које се лако може упоредити са најбољим антибиотицима, али шта се догађа ако га поједете на празан желудац?
Научници су потврдили да конзумирање бијелог лука на празан желудац повећава његово дејство у смислу природног антибиотика јер су бактерије откривене и не могу се обранити од "страшног бијелог лука".
Бијели лук садржи око 400 активних састојака, богат је витаминима и минералима као што су аденозин, алицин, аминокиселине, биљна влакна, биљне масти, витамин А, витамин Б1 и Б2, витамин Ц, гвожђе, ензими, етерична уља, јод, калијум, калцијум, селен, сумпор и фосфор.
Редовном употребом бијели лук подстиче прокрвљеност и олакшава проток крви, снижава повишени крвни притисак и масноће у крви, као и болести срца. А још је и одличан антиоксиданс.
У историји медицине, антибактеријска и антивирусна својства бијелог лука су итекако позната. Бијели лук и његови састојци подвргнути су бројним истраживањима која су масовно доказала њихово дјеловање на инфекције изазване бактеријама и вирусима.
Истраживања потврђују и да бијели лук има значајна антиканцерогена својства. редовно конзумирање већих количина бијелог лука смањује ризик од појаве многих врста рака, посебно рака ректума и бубрега.
Ово је тек неколико конкретних случајева у којима вам бели може бити од велике помоћи.
Ако на тијелу брадавицу или сличну израслину, ставите на то мјесто исјецкани комадић бијелог лука и затворите то мјесто фластером. Оставите преко ноћи и понављајте неколико дана док брадавица не отпадне. Ако вас боли ухо, прокувајте два чешња бијелог лука, па неколико капи накапајте у ухо.
Код реуматских болова натрљајте исјецкани режањ бијелог лука на болно мјесто, бол ће попустити. Ако патите од несанице, увече поједите салату са бијелим луком. Ако вас боле мишићи, једите бијели лук, опушта мишиће.