Припрема за долазак Божића

Ово јело доноси здравље, срећу и благостање, ево када се по обичају једе

  • Извор: Ало
  • 17.12.2024. 16:16

Ово јело је обавезно за 17. децембар, али се према обичајима једе тек сутрадан, на празник преподобног Саве.

Вјерује се да доноси срећу, здравље и благостање породици, а уједно је и припрема за Божић.

Ово јело је обавезно за 17. децембар, али се према обичајима једе тек сутрадан, на празник преподобног Саве, познатог и као "савица".

Потребни састојци:

1/2 kg пшенице

250 kg кукуруза

250 g ораха

6 кашика меда

Спремање:

Припрема жита: Пшеницу и кукуруз прелијте водом и оставите мало, како би омекшали.

Кување: Након тога, додајте чисту воду и кувајте на ниској температури око два до три сата, док течност не испари, а зрна не омекшају.

Додавање орашастих плодова и меда: У скувану мјешавину додајте мед и исјецкане орахе. Добро промијешајте.

Послуживање:

Јело се може послужити одмах, али је још укусније ако одстоји неколико сати. Вјерује се да је припремање варице, као и њено конзумирање, ритуал који обезбјеђује здравље и срећу за цијелу породицу.

Јело је симбол плодности и заштите, а с обзиром на то да се повезује са предбожићним временом, често се сматра као припрема за долазак Божића, када се очекује Божји благослов и мир у дому.

Занимљиво је што је варица, осим у част Свете Варваре, позната и као „савица“ јер се једе на празник Светог Саве, те се тиме повезује и са духовним аспектом обиљежавања овог времена године, преноси Ало.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: