Ово јело је обавезно за 17. децембар, али се према обичајима једе тек сутрадан, на празник преподобног Саве.
Вјерује се да доноси срећу, здравље и благостање породици, а уједно је и припрема за Божић.
Ово јело је обавезно за 17. децембар, али се према обичајима једе тек сутрадан, на празник преподобног Саве, познатог и као "савица".
Потребни састојци:
1/2 kg пшенице
250 kg кукуруза
250 g ораха
6 кашика меда
Спремање:
Припрема жита: Пшеницу и кукуруз прелијте водом и оставите мало, како би омекшали.
Кување: Након тога, додајте чисту воду и кувајте на ниској температури око два до три сата, док течност не испари, а зрна не омекшају.
Додавање орашастих плодова и меда: У скувану мјешавину додајте мед и исјецкане орахе. Добро промијешајте.
Послуживање:
Јело се може послужити одмах, али је још укусније ако одстоји неколико сати. Вјерује се да је припремање варице, као и њено конзумирање, ритуал који обезбјеђује здравље и срећу за цијелу породицу.
Јело је симбол плодности и заштите, а с обзиром на то да се повезује са предбожићним временом, често се сматра као припрема за долазак Божића, када се очекује Божји благослов и мир у дому.
Занимљиво је што је варица, осим у част Свете Варваре, позната и као „савица“ јер се једе на празник Светог Саве, те се тиме повезује и са духовним аспектом обиљежавања овог времена године, преноси Ало.