Обратите пажњу

Двије врсте хране које не би требало подгријавати

  • Извор: Индекс
  • 12.05.2025. 17:05

Подгријавање остатака хране може изгледати као безопасна навика, али у неким случајевима може представљати здравствени ризик.

Иако већина намирница може да издржи поновљену термичку обраду без икаквих проблема, постоје намирнице које губе хранљиву вриједност када се загријавају или чак развијају једињења која су опасна за дигестивни систем.

Посебну пажњу треба обратити на начин складиштења и вријеме које је прошло од припреме оброка.

Стручњаци упозоравају да одређене намирнице, посебно ако су дуже вријеме остављене на собној температуре, могу да садрже бактерије које чак ни кување не може да уништи.

Двије такве врсте хране се често налазе на тањирима и чувају за касније, али их заправо не би требало подгријавати.

Колико је опасно возити са зимским гумама љети

Колико је опасно возити са зимским гумама љети

Рижа

Прва на листи је рижа у свим својим облицима. Иако је једна од најчешће коришћених намирница за припрему унапријед, стручњаци упозоравају да са њом треба бити посебно опрезан.

Наиме, сирова рижа може да садржи бактерију Бациллус цереус, објашњава бактериолог др Стејси Дувенаџ. Кување уништава већину бактерија, али споре ове врсте могу преживјети термичку обраду.

"Ако се рижа остави на собној температури након кувања, ове споре могу почети да расту и производе токсине", упозорава Дувенаџ.

Ови токсини могу изазвати озбиљне дигестивне тегобе, укључујући мучнину и повраћање. Да би се избјегао ризик, препоручује се да се рижа брзо охлади након кувања и чува у фрижидеру, а не да се подгријава више пута.

Нестало струје у Лондону, настала паника: Евакуација у току

Нестало струје у Лондону, настала паника: Евакуација у току

Спанаћ

Спанаћ је популаран прилог и састојак многих здравих јела, али је и једна од намирница коју је боље не подгријавати.

Проблем није само у губитку хранљивих вриједности - ријеч је о могућем развоју нитрита, једињења која могу настати током поновног загријавања и повезана су са негативним здравственим ефектима.

Према ријечима нутрициониста, нитрати природно присутни у спанаћу могу се током термичке обраде претворити у нитрите, а затим у потенцијално штетна једињења.

Често упадају у новчане неприлике: Овим знаковима вјечито недостаје новац

Често упадају у новчане неприлике: Овим знаковима вјечито недостаје новац

Иако су ризици мали ако се спанаћ правилно складишти и не подгријава више пута, препоручује се да се једе одмах након припреме или конзумира хладан, на примјер као додатак салатама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:35 Емисија: На ивици терена

    ' На ивици терена

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:00 Ноћни програм

    Ноћни програм