Почео је Васкршњи пост, вријеме када се уздржавамо од мрсне хране, пића али и дјела и мисли.
Многи су данима прије почетка поста почели да се навикавају на другачију врсту хране, а некима то мало теже пада, јер је за неке намирнице заиста незгодно, па и немогуће наћи замјену. Ипак, када је ријеч о јајима, врло лако се може наћи њихова замјена.
У питању је аквафаба.
Шта је аквафаба?
Аквафаба је замјена за јаја која се обично прави од воде од сланутка, односно леблебија, мада неко користи и воду у којој су се кувале неке друге махунарке, пише "ВЕБ МД". Аквафаба не само да је здрава алтернатива јајима, већ је и погодна за вегане.
Аквафаба је откривена случајно и направила је велику разлику у веганској заједници. Чак је погодна и за све особе које су алергичне на јаја, зато што је сланутак здрав, има у себи протеине и влакна која се не преносе па их можете наћи у одређеним количинама. Сланутак, између осталог има и
- Витамин Б
- Фолате
- Гвожђе
- Фосфор
- Здраве масти (линолна и олеинска киселина)
Када отворите конзерву сланутка, сигурно је да ћете одмах осјетити мирис налик на пасуљ, међутим, када почнете да је користите, видећете да има неутрални укус. Многи саветују да ту воду можете да умутите миксером све док не добијете конзистенцију умућених бјеланаца, што даје адекватну замјену.
Само три кашике воде од сланутка су довољне као замјена за једно јаје, а можете додати једну кашику више ако желите једно бјеланце више, преноси Она.