Počeo je Vaskršnji post, vrijeme kada se uzdržavamo od mrsne hrane, pića ali i djela i misli.
Mnogi su danima prije početka posta počeli da se navikavaju na drugačiju vrstu hrane, a nekima to malo teže pada, jer je za neke namirnice zaista nezgodno, pa i nemoguće naći zamjenu. Ipak, kada je riječ o jajima, vrlo lako se može naći njihova zamjena.
U pitanju je akvafaba.
Šta je akvafaba?
Akvafaba je zamjena za jaja koja se obično pravi od vode od slanutka, odnosno leblebija, mada neko koristi i vodu u kojoj su se kuvale neke druge mahunarke, piše "VЕB MD". Akvafaba ne samo da je zdrava alternativa jajima, već je i pogodna za vegane.
Akvafaba je otkrivena slučajno i napravila je veliku razliku u veganskoj zajednici. Čak je pogodna i za sve osobe koje su alergične na jaja, zato što je slanutak zdrav, ima u sebi proteine i vlakna koja se ne prenose pa ih možete naći u određenim količinama. Slanutak, između ostalog ima i
- Vitamin B
- Folate
- Gvožđe
- Fosfor
- Zdrave masti (linolna i oleinska kiselina)
Kada otvorite konzervu slanutka, sigurno je da ćete odmah osjetiti miris nalik na pasulj, međutim, kada počnete da je koristite, videćete da ima neutralni ukus. Mnogi savetuju da tu vodu možete da umutite mikserom sve dok ne dobijete konzistenciju umućenih bjelanaca, što daje adekvatnu zamjenu.
Samo tri kašike vode od slanutka su dovoljne kao zamjena za jedno jaje, a možete dodati jednu kašiku više ako želite jedno bjelance više, prenosi Ona.