Укључивање правог биља и зачина у вашу прехрану може значајно побољшати ваше здравље, посебно када је ријеч о смањењу упале, побољшању пробаве и постизању равнијег стомака.
Многи од ових природних састојака се вијековима користе у традиционалној медицини због својих моћних противупалних и пробавних својстава.
Додавањем ових ароматизованих биљака и зачина који јачају здравље својим оброцима, можете подржати губитак тежине и промовисати бољу цјелокупну пробаву.
Ђумбир
Ђумбир садржи биоактивна једињења као што је гингерол, која имају снажна противупална својства. Смањењем упале у цријевима, ђумбир може помоћи у ублажавању симптома пробавне нелагоде и надимања, доприносећи равнијем стомаку.
Ђумбир може помоћи у ублажавању симптома због своје способности да смањи упалу и подстиче здраву пробаву. Утврђено је да ђумбир има природна антиспазмодична својства, која могу помоћи у опуштању мишића у пробавном тракту и смањењу надутости узроковане контракцијама мишића.
Куркума
Куркума има антимикробна својства која помажу у одржавању здраве равнотеже цријевних бактерија. Уравнотежен микробиом цријева је кључан за цјелокупно здравље пробаве и може спријечити проблеме попут плинова и надимања.
Куркума може побољшати функцију цријевне баријере, што побољшава апсорпцију храњивих материја. Боља апсорпција нутријената подржава цјелокупно здравље и може спријечити пробавне тегобе. Уз то, куркумин може побољшати метаболичке процесе, помажући тијелу да ефикасније сагоријева калорије. Повећана брзина метаболизма помаже у губитку тежине промовишући сагоријевање масти.
Цимет
Цимет помаже у стабилизацији нивоа шећера у крви побољшавајући осјетљивост на инсулин. Стабилан ниво шећера у крви може смањити жудњу и спријечити преједање, што подржава контролу тјелесне тежине и помаже у одржавању равнијег стомака.
Не само да је цимет укусан зачин, већ је и противупални агенс. Помаже у контроли нивоа шећера у крви, што може помоћи у спречавању скокова инсулина и посљедичном складиштењу масти на стомаку. Такође, стимулирајући желудачне сокове, помаже пробаву и помаже у разградњу хране, што смањује пробавне проблеме, чиме се побољшава здравље цријева.
Бијели лук
Противупална својства бијелог лука могу помоћи у смањењу упале у гастроинтестиналном тракту. Ово може ублажити пробавне тегобе и допринијети здравијем окружењу цријева. Такође, се показало да повећава брзину метаболизма, што може помоћи у контроли тежине.
Бијели лук има спојеве сумпора попут алицина, који су јаки противупални и антимикробни агенси. Ова једињења смањују упалу цријева, боре се против штетних бактерија и подстичу здраву цријевну флору. Због својих позитивних учинака на пробаву и апсорпцију нутријената, бијели лук може индиректно олакшати контролу тежине, као и довести до равнијег стомака.