Након своје примарне намјене, љуске од јаја могу да се рециклирају, односно користе за исхрану и друге намјене, али са тим треба бити врло обазрив, кажу стручњаци.
Више о томе је за ТВ Прва причала проф. др Верослава Станковић.
"Јаја која су бојена нису за људску употребу и требало би их избјегавати прије свега зато што су коришћене прехрамбене боје и велики унос прехрамбених боја може да буде штетан. Она која су у луковини могу да се употребљавају", каже она.
Ако вас не мрзи да сачекајте неко вријеме, управо од љуске можете добити народни лијек који се користи у превенцији коштаних обољења.
"Љуске јаја, ако су сирове, могу да се употребљавају за алтернативну медицину. Уколико се потопе у сок од лимуна и стоје неких 40 дана и послије тога се помешају са медом, та смеса служи за превенцију остеопорозе."
Када је у питању употреба љуски за даљу конзумацију како за људе, тако и за животиње, мора се водити рачуна о једној ствари.
"Оно што је данас значајно, јесте да јаја која долазе са фарми могу да буду контаминирана салмонелом. Висока температура уништава салмонелу, па ту воду у којој су скувана јаја морамо да проспемо, а шерпу добро оперемо."
(б92)