Сматра се да је доручак најважнији оброк у дану, међутим чини се да постоји одређена врста за коју тврде да успорава процес старења, толико да један научник наводи да му се биолошка доб вратила уназад за 15 година.
Тај научник је др Ерик Вердин, извршни директор и предсједник Бак Института за истраживање старења. Сада 68-годишњак, Вердин је посљедњу деценију провео 'оптимизујући' своје здравље и унио је промјене у прехрани и начину живота.
Придржава се медитеранске прехране, нешто што стручњаци већ дуго хвале због њених здравствених предности. Заправо, сугерише се да би они који слиједе такву прехрану могли продужити свој живот за још једну деценију.
Најгори доручак
Прехрана се састоји од биљне хране, здравих масти и умјерених количина немасних протеина, рибе и млијечних производа.
"Када погледате популације које се држе ове врсте прехране, оне су заиста здраве", рекао је Вердин о томе.
Говорећи конкретно о доручку, Вердин је, према "Бизнис Инсајдеру", упозорио:
"Најгори доручак који можете замислити је нека врста житарица у здјели с чашом сока од наранџе јер је то у суштини здјела шећера, шећера, шећера".
Па шта то он једе да би му биолошка доб била 15 година млађа од стварне?
Вердин обично једе јаја, авокадо и лосос с хљебом од цјелих житарица за доручак. Такође често има маслиново уље на хљебу умјесто путера.
Слани доручак
Јаја и лосос изврсни су за здраве изворе масти и протеина (што ће вам помоћи да се дуже осјећате сити), док су јаја и хљеб од цјелих житарица извор влакана која хране 'добре' бактерије у вашим цријевима.
Вердин је, откривајући зашто је слани доручак боља алтернатива слатком, рекао:
"Доручак би требао бити слан. Дакле, без пецива, без сока од наранџе, без воћног јогурта. Оно што то чини јесте да вас припрема за цијели дан осцилација шећера у крви".
Наиме, ако вам ниво шећера у крви расте и пада током дана, вјероватније је да ћете доживјети пад енергије и жудњу за храном.