Зоб или овас је једна од најздравијих житарица на свијету, а овсену кашу нутриционисти сматрају најздравијим доручком. Међутим, овдје није ријеч о овсеној каши какву ми познајемо.
Права овсена каша је она добијена мљевењем цијелог зрна овса. Овас можете наћи у свакој радњи здраве хране или на пијаци.
Можете га спремити тако што ћете га прво скувати, а потом самљети, а можете га оставити и у зрну.
Постоје двије варијанте овог доручка:
- Слани – кувано јаје, сир, сланиница, павлака, било која комбинација
- Слатки – суво грожђе, мед, јабуку, цимет, какао.
Ево зашто је добро да свако јутро започнете овим доручком
Подстиче рад цријева
Влакна која се налазе у зоби помажу у чишћењу цријева, подстичући здраву пробаву. Помажу и да се побољша свеукупно здравље гастроинтестиналног тракта тако што обезбјеђује да храна дође до мјеста гдје треба да иде у одређеном временском периоду.
Његује здравље срца
Истраживања доказују предности зобене каше за здраво срце и смањен ризик од срчаних обољења као што су коронарна болест срца. Атиоксиданси и здрава влакна присутна у зоби чине ово одличним избором за доручак за оне који треба да смање ниво лошег холестерола.
Смањује ризик од рака дебелог цријева
Спроведена су истраживања на 2 милиона људи у Европи која су показала да висок ниво дијететских влакана могу да спријече развој рака дебелог цријева. Да бисте избјегли ову опаку болест, једите што више зобених каша.
Снижава крвни притисак
Једно истраживање је показало да редовно конзумирање овсене каше за доручак може да има исти значај као и испијање лијекова за висок крвни притисак. Овсена каша је ипак само помоћно средство при смањењу крвног притиска и не би смјела да замијени лијекове.
Регулише шећер у крви
Примарно растворљиво влакно у зоби познато као бета глукан, дјелимично се раствара у води када се прогута, формирајући густу супстанцу у желуцу која има јака здравствена својства. Један од примарних предности овог влакна је његова способност да помогне у снижавању нивоа шећера у крви и смањује резистенцију на инсулин код оних који имају дијабетес типа 2.
Помаже при регулацији тјелесне тежине
Људи који су стално на дијетама имају проблем да смршају јер константно осјећају глад, па прибјегавају нездравим грицкалицама. Овсена каша ствара осјећај ситости дужи дио дана, а организам чисти од токсина. На примјер, ако за доручак поједете овсену кашу од квалитетног овсеног брашна, нећете бити гладни до ручка када можете и треба да једете нешто кувано и квалитетно.
Начин припреме зобене каше:
- Купите зоб у зрну и потопите га преко ноћи у чисту, хладну воду.
- Ујутру га кувајте око 15 до 20 минута до се потпуно не раскувају зрна (као код кувања пшенице).
- Додајте му састојке по избору и доручкујте здраво.
Слатки доручак:
Потребно:
- 1 шоља зоби;
- 4 шоље млијека;
- 1 кашика меда;
- 1 кашичица цимета;
- 2 кашике сувог грожђа.
Све ставите у чинију, поклопите и оставите преко ноћи у фрижидеру. Ујутру ставите у таву или шерпу и кувајте око 15 минута док се смјеса не згусне, а зоб добро раскува.