Бијели лук је веома здрав, али је незгодно што иза њега остаје непријатан задах у устима.
Када су у питању грип или прехлада, уз чај, мед и лимун препоручује се и бијели лук.
Ојачаће имунитет, а због својих антибактеријских, антивирусних, антифунгалних, антипаразитских и антиоксидативних својстава, држаће инфекције даље од вас.
Студије такође потврђују да бијели лук може послужити као одлична превенција многих врста карцинома.
То добро знају и наше маме и баке које су често користиле овај природни лијек, али са једном непријатном нуспојавом – непријатан мирис бијелог лука који остаје сатима након јела.
Разлог зашто се јак мирис бијелог лука задржава тако дуго након јела је тај што се једињења сумпора из бијелог лука ослобађају у крвоток током варења хране.
Зато освежавајуће водице за испирање уста неће помоћи када покушавате да закамуфлирате препознатљив мирис бијелог лука. Али нека храна хоће.
Истраживачи тврде да јабуке, зелену салату, цикорију, целер, кромпир, першун, нана, босиљак или печурке треба јести са бијелим луком или послије оброка са бијелим луком. Ове намирнице садрже феноле, једињења која ће реаговати у хемијској реакцији са сумпором из бијелог лука и тако даље неутралисати јак мирис.
То су доказали масеним спектрометром, уређајем који анализира молекуле на основу њихове масе, а након конзумирања поменутих намирница ниво сумпора је био знатно нижи у даху добровољаца.
Највише фенола има у нани, али је научнике изненадило како лист зелене салате, који има знатно мање фенола, ефикасно елиминише мирис бијелог лука, преноси Вечерњи.хр.