Да ли сте знали?

Који је најбољи начин за одмрзавање меса?

  • Извор: Крстарица
  • 10.03.2025. 13:58

Одмрзавање меса је уобичајена активност у кухињи, а ако то урадимо увече за наредни дан – вјероватно ћемо месо само пребацити у фрижидер. Ова метода је најбоља, док је најгори начин одмрзавања оставити месо на собној температури.

Када месо стоји на собној температури, његова површина прелази у температурну зону која погодује развоју бактерија, као што су салмонела и Е. коли. Ове бактерије се брзо размножавају у топлим условима, што може изазвати тровање храном.

Такође, месо се неравномјерно одмрзава на собној температури – може се одмрзнути само на површини, док унутрашњост остаје замрзнута. Приликом кувања или печења, спољни дијелови ће почети да се термички обрађују, док ће унутрашњи и даље бити хладнији, што доводи до неизвјесности у припреми.

Месо такође губи на квалитету – може изгубити укус и текстуру. Може доћи и до већег губитка сокова, што доводи до сувоће и мање сочности при кувању.

Који су сигурнији начини за одмрзавање меса?

Као што смо одмах напоменули, одмрзавање у фрижидеру је најбољи начин јер месо остаје на безбједној температури, што спречава развој бактерија. Одмрзавање у хладној води је најбржи начин, а потпуно је безбједан за месо. Међутим, важно је да га промијените неколико пута да бисте одржали безбједност.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.