Нису најбољи избор

Које врсте хљеба би требало избјегавати

  • Извор: Б92
  • 23.06.2024. 15:09

Хљеб је за многе неизоставан оброк, нуди брз и једноставан извор угљених хидрата.

Ипак, није здраво јести све врсте хљеба. Неки, посебно они направљени од рафинисаног брашна и са пуно додатог шећера, могу пореметити варење и изазвати дебљање. Таквим хљебовима обично недостају важне хранљиве материје и влакна, што изазива скокове шећера у крви и проблеме са варењем.

Нутрициониста и дијететичар Лиза Ричардс издвојила је које врсте хљеба треба јести мање или, најбоље од свега, потпуно избјегавати.

Које врсте хљеба треба избјегавати?

Као прву врсту хлеба коју треба избјегавати, Ричардс издваја бијели хљеб. Ова врста хљеба се прави од рафинисаног брашна из којег су током обраде уклоњене мекиње и клице, а овим процесом се уклања највећи дио влакана.

Влакна су неопходна за здраво варење јер додају масу столици и помажу да се храна креће кроз дигестивни тракт. Без довољно влакана, могли бисте доживјети затвор и друге проблеме са варењем. Уопштено говорећи, једење хљеба са ниским садржајем хранљивих састојака може довести до лоше исхране, због чега ћете се осјећати мање сити и склонији преједању. Овај недостатак ситости може допринијети повећању тежине.

- Бијели хлеб, који се често користи у сендвичима, је најгори облик хљеба за јело из много разлога, а посебно због свог упалног дејства. Овакви прерађени производи су прошли кроз процес рафинације гдје су уклоњена влакна и корисни хранљиви састојци, и евентуално замијењен синтетичким верзијама - објашњава Ричардс.

Она је истакла и да треба избјегавати слатке хљебове. Заслађени хљеб садржи додане шећере који могу изазвати брзе скокове нивоа шећера у крви. Ови скокови могу довести до повећане производње инсулина, промовишући складиштење масти и потенцијално доводећи до инсулинске резистенције током времена. Висок унос шећера је такође повезан са упалом, што може утицати на здравље цријева и допринијети проблемима са варењем.

Дијететичар упозорава да је рафинисани шећер у хљебу "штетан из више разлога јер је високо упални, као и извор хране за лоше бактерије у цревима. Што дуже једете исхрану богату шећером, ваше тијело постаје отпорније на ефекте инсулина на снижавање шећера у крви".

Редовна конзумација ових врста хљеба може повећати упалу и узроковати дебљање. Поред оних које треба избјегавати, постоје и врсте хљеба које треба чешће да конзумирамо. Нутрициониста Кристин ВанДорен за Схе Финдс је истакла да би ове три врсте хљеба требало чешће да се нађу на нашем јеловнику: ражени хљеб, интегрални хљеб и хљеб од киселог тијеста.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: