Воће које купујемо у супермаркетима и на пијацама може да буде пуно бактерија, па се побрините да га прије конзумирања добро оперете.
Прије свега, прије него што узмете воће у руке, оперите их. Нема смисла испрати воће ако ћете на њега поновно преносити бактерије са руку.
Сада на ред долази само прање воћа. Под млазом воде њежно истрљајте плодове, а можете се послужити и чистим сунђером на који нећете сипати детерџент. Чак и поморанџе које се љуште треба испрати, јер рукама лако можете пренети прљавштину с коре на пулпу коју једете.
Ситно воће
Јагоде, малине, зрна грожђа и друго ситно воће најтеже је опрати јер због мекоће не можемо лијепо да га истрљамо рукама као јабуку, брескву и слично.
Алкохолно сирће је одлично за убијање свих штетних микроба на воћу, пише 24 сата. Сода бикарбона је због свог састава добро средство за извлачење штетних токсина из воћа, што је потврдила и нова студија Универзитета у Масачусетсу, преноси Крстарица.
Воће се прво остави у сирћету двадесет минута. Након тога се може мало испрати и оставити у раствору соде бикарбоне и воде бар пола сата, а затим испрати чистом водом.