Иако се лук користи у готово свим јелима које припремамо, многе одбија његов мирис.
Ипак, с обзиром на његову нутритивну вриједност ваљало би га уврстити у јеловник. Постоји више варијација лука, али већина људи у домаћинствима најчешће користи црвени лук.
Лук расте као луковица под земљом и близак је рођак бијелом луку или порилуку, а стручњаци истичу како је кључан састојак прехране захваљујући нутритивном богатству.
На лошем је гласу због интензивног мириса и чињенице да ће многи проплакати док га чисте. Наиме, ријеч је о реакцији коју условљава чињеница да лук садржи твар алицин, која се, када дође у додир са ваздухом, претвара у сумпорни спој.
Он реагује с влагом у оку производећи трагове сумпорне киселине која пече, па око производи сузе како би испрало трагове тог споја. Овај неугодан ефект може се умањити ако добро охладимо лук у леденој води пола сата прије чишћења.
Прехрана богата воћем и поврћем смањује ризик од развоја хроничних болести попут рака, болести срца и крвних жила, можданог удара те дијабетеса, истиче др. Руи Јаи Лиу са Универзитета Корнел. Каже и како истраживања показују да су људи који једу такав тип хране сретнији.
"Требали бисте јести разнолико воће и поврће, а лук је свакако дио здравог јеловника", додао је.
Лук садржи спојеве феноле који дјелују као антиоксиданси те смањују активност слободних радикала у организму. Вањски омоти лука богатији су антиоксидансима од средишта, тврде аутори студије. Додатно, лук је јефтина намирница којом можете врло брзо постићи препоручени дневни унос воћа и поврћа од 9 до 13 сервирања, пише 24sata.