Сир је омиљена храна која долази у многим варијантама, а свака врста сира има специфичне захтјеве када је у питању чување како би задржала текстуру и свјежину.
Ако сте фрустрирани јер вам сир брзо постане сув, убуђа или губи свој квалитет, могуће је да га чувате на погрешан начин.
Складиштење сирног намаза
Када отворите паковање сирног намаза, како бисте спријечили да се осуши и изгуби своју кремасту текстуру, ставите прозирну фолију испод поклопца паковања. На тај начин ћете створити додатну баријеру која ће спријечити да ваздух дође у контакт са сиром, чиме ће се дуже одржати свјежим.
Складиштење тврдог сира
Тврд сир попут цхеддар-а, пармезана или гоуде најбоље је умотати у пек папир након што га отворите. Пек папир помаже у очувању влажности сира и спречава да се осуши или створи корицу на његовој површини. Осим тога, овај папир омогућава сиру да “дише”, што је кључно за очување његове ароме и текстуре.
Када чувате сир, важно је напоменути да се неки сиреви боље чувају на собној температури, док је већина сира боље држати у фрижидеру.
Додатни савјет је да увијек покушате смањити излагање ваздуху. Зрак може убрзати процес оксидације сира, што може резултирати губитком окуса и текстуре. Ако сир не планирате јести одмах, најбоље је користити посебне посуде за чување сира или затворити паковање тако да ваздух што мање улази.
Ови једноставни трикови помоћи ће вам да ваш сир остане свјеж и укусан, баш као на дан када сте га купили.