Recept

Jesenja poslastica: Zapečena bundeva s bijelim lukom i medom

  • Извор: Агенције
  • 26.09.2022. 09:25

Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a raskoš njenih boja, oblika i veličina nemoguće je ne primijetiti, a o ljekovitim svojstvima bundeve se iznova priča - iako je dostupna od avgusta do marta, bundeva je najukusnija u jesen jer upravo tada ima najvišu koncentraciju hranjivih tvari.

Omiljeno je sezonsko povrće i neizostavan sastojak u kuhinji poznatih svjetskih kuvara.

Kraljicu jesenje trpeze, bundevu, karakteriše lijepa narandžasta boja, blaga slatkoća, bogato sočno meso, a odlično se slaže uz začine poput cimeta, kurkume, bosiljka, ruzmarina i bibera pa se koristi u raznim slanim i slatkim jelima.

Iskoristite maksimalno bundevu ove jeseni i obogatite svoj organizam vitaminima A  i C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom, kalcijumom, željezom, kalijumom, magnezijumom i fosforom.

Bundevu najčešće pripremamo u obliku potaža, variva, džemova i kolača, a u nastavku donosimo zanimljiv recept za zapečenu bundevu u kombinaciji slatkog, slanog i pikantnog.

Savršen je izbor za predjelo, užinu, a možda čak i prilog uz meso kao glavno jelo. Oni koji ne vole ljuto ne moraju jelu dodavati ljutu papriku, ali spoj ostalih  sastojaka zapečenu bundevu čini jesenjom poslasticom. Pospite bundevu prije pečenja smjesom od tri namirnice - kriške će biti mekane, sočne i sjajno začinjene.

Recept

Sastojci:

1 kg bundeve

1,5 kašika maslinovog ulja

1 kašika meda

1 čen bijelog luka

1 svježa ljuta paprika

so

Priprema:

Bundevu isijecite na kriške. Pleh obložite papirom za pečenje i poređajte kriške bundeve. U činiji pomiješajte maslinovo ulje, med i izgnječen čen bijelog luka. Prelijte dobijenom smjesom svaku krišku bundeve. Pecite bundevu oko 40 minuta u rerni koju ste prethodno zagrijali na 200 stepeni, a povremeno okrenite kriške na drugu stranu kako bi se ravnomjerno zapekle. Kad porumene i omekšaju, znaćete da su dobro pečene. Testirajte viljuškom da li su mekane. Servirajte na tanjire kriške bundeve, a zatim ih pospite solju, a po želji i isjeckenom svježom ljutom paprikom za one koji vole pikantno.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Енерго клуб (Р)

    ' '' ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије, те могућности стварања обновљивих извора и њихове одрживости. Доносимо ријечи стручњака и искуства инвеститора, причамо о развоју система, трендовима и успјешним пројектима, информишемо о најважнијим догађајима посвећеним енергетици.

  • 12:30 Емисија: Народ прича (Р)

    ''' Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:55 Емисија: ПарлаТВмент (Р)

    ''' Нови ауторски формат дугогодишњег уредника и ТВ лица, Предрага Ћурковића, завириће у регионалне скупштинске сале, отвориће најактуелније теме, расвијетлити политичко-друштвена дешавања са свих меридијана и дати простор ставовима и чињеницама да се надмећу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Не пропустите погледати наше рецепте за здраве кето оброке.