Омиљена храна током јесени

Како бундева утиче на ниво шећера у крви?

  • Извор: Телеграф
  • 19.09.2024. 12:44

Бундева је једна од омиљених намирница за исхрану током јесењих мјесеци, не само зато што је свима доступна и због доброг укуса и пуно хранљивих материја. А да ли је овај јесењи плод безбиједан и за особе са дијабетесом?

Схватање како одређене намирнице попут бундеве утичу на шећер у крви посебно је важно ако неко има дијабетес. Ако човјек живи са овим стањем, важно је да контролише ниво шећера у крви јер то може да помогне у спречавању компликација које имају везе са дијабетесом, као што су оштећење нерава, болести срца, поремећаји вида, инфекције коже и проблеми са бубрезима.

Како бундева утиче на шећер у крви?

Гликемијско оптерећење (ГЛ) је систем рангирања хране богате угљеним хидратима. Показује број угљених хидрата у једној порцији хране и у којој мјери та храна подиже ниво шећера у крви. Гликемијско оптерећење мање од 10 указује на то да храна има мали утицај на шећер у крви.

С друге стране, гликемијски индекс (ГИ) је скала од 0 до 100 која показује у којој мјери храна може да изазове пораст нивоа шећера у крви. Већи бројеви значе да ће храна изазвати већи скок шећера у крви. Међутим, ГИ не узима у обзир садржај угљених хидрата унутар одређене величине порције хране. Дакле, гликемијско оптерећење је боља процјена колико ће реална порција одређене хране утицати на шећер у крви.

Бундева има висок гликемијски индекс – 75, али ниско гликемијско оптерећење – 8. То значи да све док једемо једну порцију бундеве (око 250 г) или мање, то не би требало значајно да утиче на ниво шећера у крви. Међутим, конзумирање велике количине бундеве може драстично да повећа ниво шећера у крви.

Бундева има много потенцијалних предности специфичних за особе са дијабетесом

Истраживања показују да бундева може да има много потенцијалних предности специфичних за особе са дијабетесом. Студија спроведена на животињама 2009. открила је да једињења у бундеви могу да побољшају инсулинску резистенцију код мишева са дијабетесом природним повећањем производње инсулина. Истраживање показује присуство угљених хидрата званих полисахариди и једињења званог пуерарин који регулишу шец́ер у крви, а висок ниво влакана у бундеви смањује темпо варења, а самим тим и шећер који се ослобађа у тијелу постепено. Такође, сјеменке бундеве имају висок садржај магнезијума и корисне су у снижавању нивоа глукозе у крви. Поред свих ових предности, бундева је богат извор витамина Е који јача имунитет, витамина А- који побољшава вид и добар је антиоксиданс, који користи тијелу тако што испира токсине и одржава кожу здравом.

О чему треба водити рачуна?

Љекари истичу да прекомјерна конзумација било чега може да буде штетна по здравље. Дакле, ако човјек поједе много бундеве одједном, може да изазове нагли скок инсулина што може да буде штетно по здравље и, на примјер, изазове затвор.

Штавише, бундева је популарна намирница за прављење дезерта тако да је за дијабетичаре важно да воде рачуна у ком облику конзумирају дулек јер су количина и облик кључни фактори који могу да учине да бундева од здраве и корисне постане штетна по здравље. Нутриционисти савјетују да је бундеву најбоље јести у виду чорбе, печену, кувану на пари, умјесто као слатку питу или колач.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: