Шта кажу стручњаци?

Да ли је потребно загријавати рерну прије печења?

  • 20.03.2025. 20:49

Да ли вам се некада догодило да припремите колачиће или неко јело, а онда тек схватили да нисте претходно загријали рерну? Ево колико је то битно.

Како наводи на порталу Food & Wine, у већини случајева загријавање је неопходно, али постоје тренуци када то није потребно,

Собна температура у већини домова је између 20 и 23 степена, овисно о годишњем добу и преференцијама у погледу топлине и климатизације. С тим у вези, унутрашњост рерне је отприлике сличне температуре.

Загријавање повећава ту унутрашњу температуру за неколико стотина степени. Када претходно загријавате, ваша се храна пече у истим условима, што јој помаже да постигне жељену текстуру, боју и окус. Према томе сматра се кључним кораком за многе рецепте.

"Претходно загријавање осигурава постојану топлину, правилно печење и текстуру, тачно вријеме припреме и оптимално дизање пецива", каже Роберт Цанту, главни кувар Мокара Хотел & Спа и Омни Ла Мансион дел Рио у Сан Антонију.

Аутомобили прекривени наранџастом прашином: Метеоролози објаснили ову појаву

Аутомобили прекривени наранџастом прашином: Метеоролози објаснили ову појаву

Загријавање рерне може потрајати од 12 до 20 минута. Ради сигурности, загријавајте најмање 20 минута прије него што планирате пећи храну. Изузетак је када печете хљеб, ту требате да се посуда за печење загрије што је више могуће.

Постоји неколико фактора који утичу на то колико брзо ваша рерна достигне температуру, а то укључује величину унутрашњости ваше рерне и колико желите да буде врућа. Ако имате мању рерну и загријавате је на мањој температури.

Код многих рецепата температура и трајање кувања пажљиво су испитани како би се постигли одређени резултати. Ако занемарите упуте за претходно загријавање, ваше би се јело могло "испувати" или "покварити" док температура рерне достигне 180 степени или више.

ЧетГПТ рекао човјеку да је убио своја два сина

ЧетГПТ рекао човјеку да је убио своја два сина

"Ако рецепт изричито захтијева температуру од 180 степени током једног сата, а рерна још није досегла ову температуру, стављање хладног јела у рерну ће још више снизити температуру", наводи Цхарлие Лоомис, главни кувар Еллингтон Парк Бистроа у хотелу Ст. Грегори у Вашингтону.

Као резултат тога, шта год да радите вјероватно ће захтијевати додатно вријеме кувања, али у том случају људи не могу знати колико ће бити потребно да се јело спреми.

Не само да није згодно непрестано провјеравати јело док се кува, него често отварање и затварање врата рерне може узроковати драматичне осцилације температуре.

Како превише сједења утиче на здравље?

Како превише сједења утиче на здравље?

"Загријавање је такође учинковитије. Разлог број један зашто загријем рерну је тај што ми штеди вријеме. Прва ствар коју направим прије него што припремим своје састојке или чак погледам рецепт, укључим своју рерну на 180 степени", наводи Емили Иуен, главна кухарица ресторана Линго у Њујорку.

Најбоље је загријати рерну кад год то рецепт захтијева. То правило посебно вриједи код печења хљеба.

"За хљеб и друга пецива, претходно загријавање рерне осигурава правилно дизање тијеста. Почетни налет топлине када ставите пециво у рерну помаже му да се правилно дигне и равномјерно запече", каже Иуен.

Путујете кроз Аустрију: За ову промјену морате знати

Путујете кроз Аустрију: За ову промјену морате знати

Предгријавање је мање пресудно када нешто кувате дуго времена на ниским температурама, попут печења и гулаша. Ако подгријавате јело, није проблем ставити га у хладну рерну. Међутим, важно је нагласити да је најбоље слиједити рецепт.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Манастири

    ' Манастири

  • 12:30 Емисија: Народ прича (Р)

    ''' Емисија: Народ прича (Р)

  • 12:55 Документарни програм (Р)

    ''' Документарни програм (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)