Психолог има одговор

Могу ли родитељи једно дијете да воле више од другог

  • 21.05.2024. 15:26

Стручњаци истичу да је одлика лошег васпитања ако у породици постоји дијете које се осјећа мање или више вољено у односу на браћу и сестре, а то може да има и различите посљедице на живот малишана.

Клинички психолог и психоаналитичар др Јури Грјазев је рекао да нарцисоидни родитељи имају тенденцију да неко дијете воле више, а друго мање, а затим је објаснио и да то има везе са очекивањима родитеља.

- Није свако дијете спремно да остварује жеље својих мајке и оца, па умјесто тога бира да иде својим путем, који је много различит од онога што су за њега ’испланирали’ родитељи. На тај начин оно ризикује да постане велико разочарање за своје родитеље. С друге стране, ако се дијете креће ’правим путем’, велика је вјероватноћа да ће оно бити миљеник нарцисоидних родитеља - тврди овај стручњак.

Ако мајка и отац дају дјетету право да само доноси неке одлуке, да буде независно, онда ће, према ријечима психолога, моћи мирно и да прихвате његове грешке и његове изборе.

- У том случају, родитељи сву своју дјецу третирају на исти начин, једнако и тако се понашају ментално зреле одрасле особе - појаснио је др Грјазев.

Он је истакао да људи нису увијек у стању објективно да утврде које дијете родитељи воле више, а које мање.

- Често то прерасте у конфликт између браће и сестара, а не у проблем са мајком или оцем. Важно је да искрено поставите себи питање: ’Да ли ми дјелује као да ме мање воле?’. Можда је читава ствар у томе да брат или сестра имају бољу комуникацију са родитељима, па у том смислу имају бољи однос са мајком и оцем - закључио је стручњак.

(Yumama)

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм