Psiholog ima odgovor

Mogu li roditelji jedno dijete da vole više od drugog

  • 21.05.2024. 15:26

Stručnjaci ističu da je odlika lošeg vaspitanja ako u porodici postoji dijete koje se osjeća manje ili više voljeno u odnosu na braću i sestre, a to može da ima i različite posljedice na život mališana.

Klinički psiholog i psihoanalitičar dr Juri Grjazev je rekao da narcisoidni roditelji imaju tendenciju da neko dijete vole više, a drugo manje, a zatim je objasnio i da to ima veze sa očekivanjima roditelja.

- Nije svako dijete spremno da ostvaruje želje svojih majke i oca, pa umjesto toga bira da ide svojim putem, koji je mnogo različit od onoga što su za njega ’isplanirali’ roditelji. Na taj način ono rizikuje da postane veliko razočaranje za svoje roditelje. S druge strane, ako se dijete kreće ’pravim putem’, velika je vjerovatnoća da će ono biti miljenik narcisoidnih roditelja - tvrdi ovaj stručnjak.

Ako majka i otac daju djetetu pravo da samo donosi neke odluke, da bude nezavisno, onda će, prema riječima psihologa, moći mirno i da prihvate njegove greške i njegove izbore.

- U tom slučaju, roditelji svu svoju djecu tretiraju na isti način, jednako i tako se ponašaju mentalno zrele odrasle osobe - pojasnio je dr Grjazev.

On je istakao da ljudi nisu uvijek u stanju objektivno da utvrde koje dijete roditelji vole više, a koje manje.

- Često to preraste u konflikt između braće i sestara, a ne u problem sa majkom ili ocem. Važno je da iskreno postavite sebi pitanje: ’Da li mi djeluje kao da me manje vole?’. Možda je čitava stvar u tome da brat ili sestra imaju bolju komunikaciju sa roditeljima, pa u tom smislu imaju bolji odnos sa majkom i ocem - zaključio je stručnjak.

(Yumama)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: