Korisno za roditelje

Djeca koja prave ove greške imaju srećniju budućnost

 • Извор: Б92
 • 26.03.2023. 14:54

Dešava se nekada da smetnemo sa uma da je i ljudski griješiti. U našoj dobronamernoj namjeri je da odgajamo uspješnu i srećnu djecu, ali često njihove greške izjednačavamo sa neuspjehom.

Međutim, istraživanja nam pokazuju da je pravljenje grešaka od suštinskog značaja za uspjeh i budućnost.

Naša perspektiva neuspjeha nije samo pogrešna, već može i da šteti samopouzdanju naše djece i našem odnosu sa njima. Da, pogrešni koraci su ponekad neprijatno, nezgodni i čine da se zbog njih osjećamo postiđeno, ali u isto vrijeme pravljenje grešaka podstiče kreativnost i radoznalost. Pogrešni koraci mogu pomoći djeci da nauče mnoge stvari i imaju bolji pristup rješavanju problema. Koje to dječije greške ne bi trebalo da posmatramo kao loše, detaljnije u nastavku:

Pravljenje velikog nereda

Bilo da vaše dijete voli da skače po baricama ili da crta po zidu, ne bi trebalo da ga u tome spriječavate. Morate ga pustiti da stvara, ekspreimentiše i zabavlja se. Suština djetinjstva jeste u tome. Gdje god da krenemo nosimo u rancu svog mališana rezervnu presvlaku za slučaj da zgazi u baru. I to je u redu, ali da li ste ikad vidjeli izraz na njegovom licu kada bosonog zgazi u baricu? Čista sreća. Igra bez sputavanja smanjuje nivo stresa kod dece, čini da budu srećnija, da imaju bolji imunitet i kvalitetniji san. Zato, dozvolite djetetu da pravi nered.

Dobijanje loših ocena

Svi znate za tu kategoriju roditelja koja piše sastave za svoju djecu i sama pravi projekte koje ona moraju da odnesu u školu. A onda se dešava da gledamo kako se naše dijete muči da napiše dovoljno dobar sastav u školi koji će nastavnik da uporedi sa onim koji je pisao roditelj njegovog drugara. Isto se dešava i sa školskim projektima, pri čemu dijete koje ga je samo radilo dobija manju ocjenu od onog umjesto kog su to mama i tata uradili. Vaše dijete postaje označeno kao lenjo i dobija zadatak da se malo više potrudi. Međutim, važno je da odolite izazovu da uradite isto što i drugi roditelji. Loše ocjene nisu najvažnije na svijetu, već to kako će se dijete pripremiti za životne izazove.

Odgovaranje roditeljima

Koliko god voljeli da mislimo da smo sada moderni roditelji i da smo prevazišli način razmišljanja "na moj način ili izađi iz kuće", mi i dalje ponekad vadimo ovo oružje kada nam se dijete suprotstavlja. "Ne odgovaraj mi" – čućete sebe kako govorite najmanje jednom dnevno. Da, djeca znaju da testiraju naše strpljenje, ali ona ujedno grade i svoje samopouzdanje. Istraživanja pokazuju da djeca koja se ovako ponašanju, odrastaju u osobe koje znaju da se izbore za sebe.


Тагови:
 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм

  'Филм

 • 16:00 Емисија: Наша Српска (Р)

  У емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.