ATV

Novo istraživanje

Šta je novi trend DINK?

 • Izvor: B92
 • 29.08.2023. 02:00

Više od polovine parova bez djece kaže da njihova odluka da nemaju djecu nema nikakve veze s njihovom karijerom, tvrdi novo istraživanje MarketWatcha, koje je uključivalo više od 600 parova koji imaju dvostruke prihode, ali nisu roditelji.

Jedna trećina ispitanih ljudi izjavila da je razlog što nemaju djecu to što žele da uživaju u svojoj finansijskoj slobodi. Oko 62 posto žena i 48 posto muškaraca otkrilo je da njihova karijera nije uticala na njihovu odluku da nemaju djecu.

51 posto ispitanika ovog istraživanja reklo je da nikada nisu željeli djecu, dok je 23 posto njih istaklo da bi ih možda željeli u budućnosti. Samo 25 posto navelo je da uskoro želi djecu.

Tri glavna razloga koja su naveli su bila finansijska sloboda, svakodnevna fleksibilnost i nedostatak finansija. Samo jedna petina rekla je da su "više zainteresovani za razvoj karijere."

Sve u svemu, ti su parovi u velikoj većini koristili svoj višak novca za finansiranje odmora. Nekih 48 posto ispitanih izjavilo je da su njihovi diskrecijski prihodi otišli na putovanja.

Posljednjih mjeseci internetom vlada novi trend DINK (dual-income, no kids) u kojem parovi bez djece veličaju svoj način života. Ako si DINK, znači da želiš svoj novac, svoje vrijeme i svoje izlete - za sebe.

Dovoljan si sam sebi i sebi ugađaš onako kako i kada ti odgovara. Naravno, tu je i bračni drug ili partner. Trenutno je najgledaniji DINK video na TikToku.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Red Rok (R)

  Red Rok je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.