Белгијска стрип франшиза

Шта је права истина: Интернетом кружи прича о томе како су заправо настали "Штрумпфови"

  • Извор: Агенције
  • 19.10.2024. 14:04

Било је то 23. октобра 1958. - прије 66 година - када је свијет први пут упознао Штрумпфове, мала плава створења из белгијске стрип франшизе која су постала свјетски позната.

Штрумпфови су се први пут појавили у стрипу белгијског умјетника Пјера Кулифора, познатог као Пејо, а од тада су се проширили на филмове, телевизијске емисије, видео игре и још много тога. Познати по својој симпатичности, забави и пријатељском духу, ријетко када су се повезивали с политичким мотивима или ставовима. Ипак, контроверзне гласине да Штрумпфови имају комунистичке или анти-семитске конотације трају већ око деценију.

Ево шта треба да знате о томе како је та теорија завјере настала.

Заплијењени дјечији комплети са “Штрумфовима”

Теорија завјере да Штрумпфови представљају нешто више од невиних, пријатељских створења стекла је много популарности захваљујући видеу на Јутјубу из 2008. године који је објавио корисник Еван Топхам, упркос томе што сам видео наглашава да се не треба схватати преозбиљно.

Брутална ''ајвар превара'': Купио паприке па се шокирао када је дошао кући

Брутална ''ајвар превара'': Купио паприке па се шокирао када је дошао кући

Видео сумира идеје које су већ неко вријеме кружиле интернетом о томе како Штрумпфови представљају комунистичке вриједности.

Указује на сличности између идеалног комунистичког друштва и друштва Штрумпфова: они су самодовољни у вођењу своје заједнице, функционишу без новца у колективистичком друштву, сваки Штрумпф ради за добро свих, а њихов вођа - који донекле подсјећа на Карла Маркса - воли црвену боју.

Гаргамел, представник капитализма?

Топхам напомиње да је зли лик Штрумпфова, похлепни и немилосрдни Гаргамел, представник капитализма.

Амазон и Тему продају производе опасне за бебе?

Амазон и Тему продају производе опасне за бебе?

"Његова једина брига је лично задовољство. Он је оно што се дешава када појединац постане важнији од друштва у којем живи“, каже Еван.

Овако је то укратко пренијето у Фејсбук групи “Планета занимљивости”:

"Штрумпфови живе заједнички живот без новца. Велики Штрумф подсјећа на Карла Маркса и носи црвени капу. Свако у селу Штрумпфова ради свој посао и сви носе исту одјећу. Непријатељ Штрумпфова, Гаргамел, носи свештеничку одору и симболизује религију. Гаргамел воли злато и новац (капитализам) и има порив да их једе (мисионар). Новац се не користи, али свако добија оно што му треба бесплатно. Поља јагода припадају свима. Штрумпфови, на енглеском језику, пишу се се као "Smurfs” што је скраћеница за “Социјалистички мушкарци под црвеном заставом” (Социјалисти који живе под црвеном заставом). Штрумпфови су створени против америчког капитализма и дуго су били забрањени у Америци.“

“Штрумпфови” немају никакве везе с политиком

Међутим, што се тиче породице Пјера Кулифора, Штрумпфови немају никакве везе с политиком - и, заправо је Пејо био потпуно незаинтересован за ту тему.

У Српској прошле године рођено више дјеце: Ево гдје биљежимо позитиван природни прираштај

У Српској прошле године рођено више дјеце: Ево гдје биљежимо позитиван природни прираштај

Син Пјера Кулифора, Тјери Кулифор, који је преузео Штрумпфове након Пејове смрти 1992. године, поновио је да његов отац није имао интереса за политику 2011. и критиковао је све оне који су његово стваралаштво повезивали са политиком.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Бизнис клуб (Р)

    ' Бизнис клуб (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.