ТИЕ

Амазон и Тему продају производе опасне за бебе?

  • Извор: Агенције
  • 19.10.2024. 11:38

Неки произвођачи играчака "преплављују" Европу опасним играчкама путем интернет платформи, укључујући магнете који могу да нагризу цријева дјетета ако се прогутају и производе који садрже токсичне хемикалије, наводи организација Индустрије играчака Европе (ТИЕ).

ТИЕ, која заступа произвођаче играчака у ЕУ и Великој Британији, саопштила је да је недавно купила више од 100 играчака од продаваца треће стране на 10 интернет платформи, укључујући Амазон, и открила да 80 одсто играчака не задовољава безбједносне стандарде ЕУ, што представља потенцијалну "опасност за дјецу", преноси ЦНН.

Отац Лијама Пејна стигао на мјесто синове погибије: Потресне слике обишле свијет

Отац Лијама Пејна стигао на мјесто синове погибије: Потресне слике обишле свијет

"Неисправне играчке од продаваца који игноришу правила ЕУ и даље ће преплављивати ЕУ док се интернет платформама не наметне већа одговорност за безбједност играчака које се продају на њиховим платформама. Све док сваки учесник у ланцу вриједности не преузме свој дио одговорности, правна рупа ће остати", изјавила је Катрин Ван Рет, генерална директорка организације ТИЕ.

Амазон је саопштио да компанија има "проактивне мјере како би спријечила да се на платформи појаве небезбједни или неусклађени производи" и да су "производи уклоњени док траје истрага."

Слично, представници платформи Тему и Шејн нагласили су да су безбједност потрошача и усклађеност са стандардима приоритети, као и да су спорни производи одмах уклоњени.

Обрт у Босанском Петровцу: Велага Липић испред Јукића у трци за начелника

Обрт у Босанском Петровцу: Велага Липић испред Јукића у трци за начелника

Као дио истраживања, независне лабораторије тестирале су играчке, укључујући играчку за бебе која се лако распада на ситне дијелове, што представља озбиљну опасност. Такође су пронашли производе који садрже нивое хемијског елемента борона 13 пута веће од дозвољених. Борон може изазвати проблеме репродуктивних органа, пише бизнис.рс.

Иако резултати истраживања не одражавају безбједност свих играчака доступних на тим платформама, ТИЕ је нагласио да није тестирао играчке познатих брендова.

Хит снимак из Ријада: Ђоковић позвао Надала на плес

Хит снимак из Ријада: Ђоковић позвао Надала на плес

ЕУ има "најтврђи безбједносни режим за играчке на свијету", али произвођачи изван ЕУ нису обавезни да поштују правила када продају преко интернет платформи.

ТИЕ је позвао лидере ЕУ да учине ове платформе правно одговорним за безбједност производа трећих страна.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Бизнис клуб (Р)

    ' Бизнис клуб (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)