Veliki problem

Ukrajina plaća paprenu cijenu upada u Rusiju: Tamo je klanica

  • Izvor: Agencije
  • 14.09.2024. 16:35

Vasil je bio nekoliko kilometara unutar ruske teritorije kada je čuo fijuk približavajućeg drona napunjenog eksplozivom.

Imao je sekunde da reaguje. "Bilo je vrlo brzo. Potrčali smo prema drveću i onda se, na metar-dva od mene, čuo prasak", rekao je ukrajinski vojnik.

"Pogledam dole i vidim da imam gelere u nozi. Stavio sam podvez i pokušao da pobjegnem", rekao je Vasil (ratnog nadimka Bumbar) za Si-Еn-Еn u gradu Sumi, gradu na sjeveru Ukrajine u kojem se oporavlja od povreda.

Kijev je u avgustu pokrenuo iznenadni napad na rusku regiju Kursk, brzo napredujući nekih 30 kilometara od granice. Međutim, kampanja se usporila, a u četvrtak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio da je Rusija pokrenula kontraofanzivu. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage prodrle u regiju Kursk i zauzele 10 naselja.

Tuga okovala BiH - Bračni par poginuo u teškoj nesreći, beba preživjela

Tuga okovala BiH - Bračni par poginuo u teškoj nesreći, beba preživjela

U danima koji su prethodili ovom kontranapadu, Si-Еn-Еn je razgovarao sa 14 ukrajinskih vojnika iz pet različitih jedinica koje su bile raspoređene u Kursku. Četvorica su ranjena u operaciji i trenutno se oporavljaju u bolnicama u Ukrajini, dok ostalih 10 još uvijek boravi u Rusiji.

Svih 14 su rekli da je napad na Kursk bio teška operacija, a neki su čak doveli u pitanje odluku o ovoj akciji u vrijeme kada se Ukrajina muči sa odbranom ključnih mjesta i gradova na istoku zemlje.

"Biće sve teže. Biće više artiljerijske vatre, više teških bitaka, ali moramo učiniti sve što možemo. Ukrajina želi mir, ali mir kada pobijedimo, a ne kada izgubimo", rekao je Vasil i dodao: "Rusija šalje mnogo trupa i artiljerije na Kursk. Imamo puno mrtvih i puno uništene opreme."

Moskva poslala pojačanje

Ukrajinski zvaničnici kažu da je Moskva poslala oko 30.000 vojnika u područje Kurska. Navodno, pojačanja uključuju vojnike iz raspuštene privatne kompanije Vagner, koji su premješteni iz zapadne Afrike.

Ukrajinski vojnici koji se bore u Kursku kažu da se Vagnerovi borci razlikuju od drugih ruskih grupa jer imaju bolju opremu i bolje su obučeni.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)

  • 22:00 Stranačka hronika

    Stranačka hronika

  • 22:05 Film: Trka za blagom (16+)

    Film: Trka za blagom (16+)

  • 23:30 Noćni program

    Noćni program