Šta očekuje region?

Superćelijske oluje nad zapadnom Еvropom, tornado u Francuskoj

  • Izvor: Telegraf
  • 18.09.2023. 22:01

Nakon veoma visokih, ponegdje čak i rekordnih temperatura, zapadna Еvropa sada se nalazi pod uticajem snažne aktivnosti ciklona sa Atlantika, uz jake grmljavinske oluje, a dio ovih sistema sada se premješta prema našem području i Srbiji.

U posljednja 24 časa područje od Španije preko Francuske do Britanskjih ostrva zahvatile su snažne grmljavinske nepogode sa veoma obilnim pljuskovima.

Dotok tople i veoma vlažne vazdušne mase sa zapada Mediterana i znatno hladnijeg vazduha sa sjevera uslovili su da atmosfera veoma burno odreaguje i stvori snažne oluje.

Nažalost, lokalno su se formirale superćelijske nepogode sa gradom, orkanskim vetrom i vrlo obilnim pljuskovima.

Na sjeverozapadu Francuske došlo je i do formiranja manjeg tornada. Srećom, pogodio je slabo naseljena područja.

Najkrupniji grad padao je na jugozapadu Francuske i na istoku Španije, naročito u oblasti Valensije.

U ovom času ovaj snažan oblačni i padavinski sistem premiješta se dalje na istok preko centralne Еvrope i Alpa i ovim predjelima donosi obilne padavine, ponegdje i grmljavinske nepogode.

Ovaj oblačni sistem do jutra će zahvatiti i Srbiju, ali u znatno blažem obliku nego zapad Еvrope. Ipak, očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom i to prrvo u sjevernim, zapadnim i jugozapadnim predjelima Srbije, potom i u ostalim.

Prodor hladnog fronta i dotok hladnije vazdušne mase iznad tople, usloviće da dođe do formiranja i grmljavinskih oluja i nepogoda sa lokalnom pojavom grada, uz obilnije pljuskove i veoma jaku grmljavinu.

Najveća opasnost od grmljavinskih nepogoda očekuje se u zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije, u Podrinju, u Mačvi, Kolubarskom okrugu, Sremu, u Šumadiji, na širem području Beograda, na jugu i istoku Banata, u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu i na sjeveroistoku Srbije.

Prije podne duvaće pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području jak, posle podne u slabljenju. Kada vetar bude oslabio, u ovim predjelima bi se zbog slabog strujanja oblačnost sa veoma obilnim padavinama zbog veoma slabog premiještanja veoma dugo zadržavala, te obilnim padavinama natapala jedno isto područje. U ovim predjelima očekuje se da lokalno padne i preko 30-50 litara kiše po kvadratnom metru.

Skandal: Koga je to Šmit uporedio sa majmunima?

Skandal: Koga je to Šmit uporedio sa majmunima?

Srećom, snažne superćelijske oluje poput onih u zapadnim predjelima Еvrope se ne očekuju, što ne znači da lokalno neće biti nešto izraženijih grmljavinskih procesa.

Prodor hladnog fronta donijeće i pad temperature vazduha, pa se nakon sutrašnjih 30°C, krajem dana očekuje osveženje, a u srijedu će biti svježije za pet do sedam stepeni.

Sudar dva teretna broda u blizini Istanbula

Sudar dva teretna broda u blizini Istanbula

Za razliku od burnog utorka kada su grmljavinsi procesi u pitanju, u srijedu se očekuje znatno stabilnije vrijeme, uz ređu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Inače, grmljavinske nepogode karakteristična su pojava u Srbiji u toplijem delu godine, odnosno od aprila do oktobra, a naročito tokom maja i juna, dok njihova čestina javljanja opada prema kraju leta, pa i nisu tako česta pojava tokom septembra, a vezuju se uglavnom za prodore hladnog fronta i zahlađenja.

Skandal u Hilandaru: Pijani monah prebio drugog, prebačen u bolnicu

Skandal u Hilandaru: Pijani monah prebio drugog, prebačen u bolnicu


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:20 Čarolija Republike Srpske

    ''Čarolija Republike Srpske

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.