U bijelom dijelu lubenice (kori) nalaze se velike količine vitamina B6, C, A, magnezijuma, cinka i kalijuma.
Takođe, kora lubenice sadrži aminokiselinu citrulin, koja je korisna za zdravlje srca i krvnih sudova, bolju cirkulaciju, a samim tim i bolji seks.
Velike količine citrulina (po kojem je lubenica dobila ime – ili obrnuto) reaguju sa našim enzimima i pretvaraju se u aminokiselinu arginin, za koju je poznato da pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem i jača cirkulaciju.
Djeluje slično kao vijagra, ali znatno slabije.
Lubenicu često jedemo samostalno. Međutim, osobe koje imaju višak kilograma ili izbjegavaju namirnice sa visokim glikemijskim indeksom (GI) trebalo bi da lubenicu koriste kao sastojak za smuti, u koji mogu dodati i crveni i bijeli dio ploda, kao i orašaste plodove – da bi se dobio napitak sa umjerenim GI, prenosi b.92.