Шта очекује регион?

Суперћелијске олује над западном Европом, торнадо у Француској

  • Извор: Телеграф
  • 18.09.2023. 22:01

Након веома високих, понегдjе чак и рекордних температура, западна Европа сада се налази под утицајем снажне активности циклона са Атлантика, уз јаке грмљавинске олује, а дио ових система сада се премјешта према нашем подручју и Србији.

У посљедња 24 часа подручје од Шпаније преко Француске до Британскјих острва захватиле су снажне грмљавинске непогоде са веома обилним пљусковима.

Доток топле и веома влажне ваздушне масе са запада Медитерана и знатно хладнијег ваздуха са сјевера условили су да атмосфера веома бурно одреагује и створи снажне олује.

Нажалост, локално су се формирале суперћелијске непогоде са градом, орканским ветром и врло обилним пљусковима.

На сјеверозападу Француске дошло је и до формирања мањег торнада. Срећом, погодио је слабо насељена подручја.

Најкрупнији град падао је на југозападу Француске и на истоку Шпаније, нарочито у области Валенсије.

У овом часу овај снажан облачни и падавински систем премијешта се даље на исток преко централне Европе и Алпа и овим предјелима доноси обилне падавине, понегдје и грмљавинске непогоде.

Овај облачни систем до јутра ће захватити и Србију, али у знатно блажем облику него запад Европе. Ипак, очекују се локални пљускови са грмљавином и то prrvo у сјеверним, западним и југозападним предјелима Србије, потом и у осталим.

Продор хладног фронта и доток хладније ваздушне масе изнад топле, условиће да дође до формирања и грмљавинских олуја и непогода са локалном појавом града, уз обилније пљускове и веома јаку грмљавину.

Највећа опасност од грмљавинских непогода очекује се у западним и југозападним пределима Србије, у Подрињу, у Мачви, Колубарском округу, Срему, у Шумадији, на ширем подручју Београда, на југу и истоку Баната, у Поморављу, Подунављу, у Браничевском округу и на сјевероистоку Србије.

Прије подне дуваће појачан југоисточни ветар, у кошавском подручју јак, после подне у слабљењу. Када ветар буде ослабио, у овим предјелима би се због слабог струјања облачност са веома обилним падавинама због веома слабог премијештања веома дуго задржавала, те обилним падавинама натапала једно исто подручје. У овим предјелима очекује се да локално падне и преко 30-50 литара кише по квадратном метру.

Скандал: Кога је то Шмит упоредио са мајмунима?

Скандал: Кога је то Шмит упоредио са мајмунима?

Срећом, снажне суперћелијске олује попут оних у западним предјелима Европе се не очекују, што не значи да локално неће бити нешто израженијих грмљавинских процеса.

Продор хладног фронта донијеће и пад температуре ваздуха, па се након сутрашњих 30°C, крајем дана очекује освежење, а у сриједу ће бити свјежије за пет до седам степени.

Судар два теретна брода у близини Истанбула

Судар два теретна брода у близини Истанбула

За разлику од бурног уторка када су грмљавинси процеси у питању, у сриједу се очекује знатно стабилније вријеме, уз ређу појаву локалних пљускова са грмљавином.

Иначе, грмљавинске непогоде карактеристична су појава у Србији у топлијем делу године, односно од априла до октобра, а нарочито током маја и јуна, док њихова честина јављања опада према крају лета, па и нису тако честа појава током септембра, а везују се углавном за продоре хладног фронта и захлађења.

Скандал у Хиландару: Пијани монах пребио другог, пребачен у болницу

Скандал у Хиландару: Пијани монах пребио другог, пребачен у болницу


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм