Ovdje će biti granice Rusije?

Šokantno predviđanje Lazanskog: Prije 10 godina najavio dramatične promjene na tlu Еvrope?

  • 09.06.2024. 08:54

Trećeg avgusta 2021. godine, ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u 71. godini, ali se i danas pamte njegove vojne analize. Tako je predvidio i rat u Ukrajini, poraz NATO-a u Avganistanu, kao i konačni rezultat sukoba Zapada i Rusije na ukrajinskom tlu.

Što se tiče Avganistana, čuveni novinar je 2013. godine rekao da će vlast u Kabulu pasti 48 sati od odlaska Amerikanaca.

''Hegemonija Zapada je gotova''

''Hegemonija Zapada je gotova''

- To je rat koji je NATO već izgubio, samo ne znaju kako da izađu iz Avganistana i da proglase da su pobijedili, iako su izgubili - kazao je Lazanski.

Nedugo poslije smrti Lazanskog, talibani su ušli u Kabul u roku od 48 sati od povlačenja Amerikanaca.

On je potom napisao 2014. godine tekst koji danas zvuči gotovo proročki imajući u vidu razvoj situacije u Ukrajini, piše Informer.

Lazanski je tada najavio da će u slučaju rata u Ukrajini ta zemlja biti podijeljena na dva dijela, a kao moguću liniju podjele naveo je rijeku Dnjepar.

Ukrajinci otkrili kako ih je pregazila ruska vojska!

Ukrajinci otkrili kako ih je pregazila ruska vojska!

- Možemo li da pretpostavimo, sada možda zvuči fantastično, da će u nekom budućem vremenu neki događaji u Rusiji i neki događaji u Ukrajini dovesti do toga da ove dvije države opet požele da se ujedine? Ili suprotno, zašto ono što je započelo sa Jugoslavijom 1991. godine, i odmah zatim sa Sovjetskim Savezom i Čehoslovačkom, ne može da se nastavi dalje? Odakle uvjerenje da će Еvropa vječno biti stabilna - zapitao je on.

On je tada pitao i sljedeće - zašto i Ukrajina ne bi mogla da se raspadne.

Rusi upotrijebili neobičnu taktiku: Ukrajina u problemu

Rusi upotrijebili neobičnu taktiku: Ukrajina u problemu

- Istina, ona je već ostala bez Krima, jer tamo je od 1991. postojala nezadovoljna politička grupacija koja je težila ujedinjenju sa Rusijom i sada je to i dočekala. U istočnoj Ukrajini, uz Ruse i većina Ukrajinaca govori ruski jezik, no to više liči na Irce koji govore engleski, ali sebe smatraju Ircima, ili kao u Belgiji gdje polovina stanovništva govori francuski, a sebe smatra Belgijancima - tvrdio je on.

Lazanski je tada istakao da je sve moguće ako NATO uđe u Ukrajinu i pokuša da se približi njenim istočnim granicama.

Putin: Rusko oružje može biti upotrebljeno za napade na zemlje koje isporučuju oružje Ukrajini

Putin: Rusko oružje može biti upotrebljeno za napade na zemlje koje isporučuju oružje Ukrajini

- To je nož pod trbuhom Rusije. Moskva bi trenutno vojno intervenisala i uzela prostor do rijeke Dnjepar, čime bi Ukrajina bila podijeljena. I zbog toga neće biti nikakvog rata između NATO-a i Rusije, jer je Rusija vojno superiorna u tom dijelu Еvrope, a širenje NATO-a na istok pokazaće se kao velika greška Vašingtona - napisao je tada Lazanski.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 ATV Specijal: Krim

    Zavirili smo u najskrivenije, najljepše, ali i najmračnije kutke Krima. Otkrivamo: Šta su na krimskom poluostrvu radili Stari Grci? Gdje se nalazi kolijevka ruskog pravoslavlja? Kako je ovo rusko poluostrvo pomirilo antiku, orijent i vizantijsko nasljeđe?

  • 21:00 Film: Zvaću te Po (12+)

    Film: Zvaću te Po (12+)

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    Serija: Crna Guja (12+)

  • 22:55 Noćni program

    Noćni program