Марија Захарова

''Хегемонија Запада је готова''

  • 09.06.2024. 08:06

Концептима хегемоније и глобалне доминације, којих се држи Колективни запад, нема мјеста у мултиполарном свјетском поретку који већ постаје реалност, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Говорећи на панел дискусији о новим нормама међународних односа на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу (СПИЕФ), Захарова је критиковала западне владе због отпора структурним променама које су већ започете.

"Говоримо о полицентризму, одступању од ранијих норми и видимо очајнички отпор колективног Запада... Они норму виде другачије – као сопствену доминацију, као свјетски поредак заснован на једном правилу – да морају да доминирају као и раније, и свако мора да ради само оно што му доминантна страна дозвољава", навела је она.

Лавров о Бајдену: Шта ће јадан човјек, тешко је схватити како размишља

Лавров о Бајдену: Шта ће јадан човјек, тешко је схватити како размишља

Додала је да је тежња за доминацијом само "довела човјечанство до монструозних трагедија", укључујући колонијализам и нацизам.

"Данас је то хегемонизам, опсесија доминацијом, болна псеудомесијанска идеја о глобалној мисији (Запада)... Али ни људи ни државе не могу да се декларишу као мисионари, само историја може да докаже да ли је њихова мисија била добра или заснована на нездравим идејама", рекла је Захарова.

Она је додала да су идеје о глобалној доминацији, о изузетности поједних држава усљед уништавања етничких и културних идентитета других више пута износили западни лидери.

Да ли се то Бајден унередио усред церемоније: Мреже се усијале

Да ли се то Бајден унередио усред церемоније: Мреже се усијале

Како је рекла, глобална већина која је већ прихватила концепт мултиполарности не дијели те идеје.

"Не треба заборавити, они су мањина – Колективни запад… њихов поглед на свијет не дијели нико осим њих", рекла је она, наводећи меморандуме које су усвојили мултинационални блокови попут БРИКС-а, Шангајске организације за сарадњу, Афричке уније и других, у којима се државе чланице обавезују на формирање мултиполарног свјетског поретка.

"ШОС... покрива три милијарде људи – половину човјечанства... БРИКС покрива преко 30 одсто Земљине копнене масе, 45 одсто свјетске популације и 33 одсто глобалног БДП-а… 3 одсто више него БДП (земаља) Г7", навела је она.

Амерички медији пишу: Бајденово ментално здравље се погоршава

Амерички медији пишу: Бајденово ментално здравље се погоршава

Захарова је напоменула да чак и на Западу неки аналитичари тврде да "САД већ дуго нису свјетски хегемон", док је "њихово дјеловање на међународној арени довело до дестабилизације свјетске политике".

Међутим, док не дође до значајних промјена у политици и идеологији, Русију и њене глобалне савезнике чека "дуга борба" како би формирале истински полицентрични свјетски поредак, рекла је она, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера