Pensilvanija

Mladić koji je pucao na Trampa u telefonu imao slike Bajdena

  • Izvor: Nova.rs
  • 18.07.2024. 22:59

Mladić (20) iz Pensilvanije koji je pokušao da ubije Donalda Trampa u svom telefonu imao je fotografije bivšeg republikanskog predsjednika, predsjednika SAD Džozefa Bajdena i drugih američkih zvaničnika, uključujući državnog tužioca Merika Garlanda i direktora FBI Krisa Reja, navodi AP pozivajući se na dva izvora vezana za istragu.

Istražioci koji su pretraživali telefone Tomasa Metjua Kruksa takođe su otkrili da je ubica tražio datume za Nacionalnu konvenciju demokrata, kao i Trampovih pojavljivanja, naveli su za AP neimenovani izvori.

FBI je tražio tragove o tome šta je navelo Kruksa da otvori vatru na subotnjem predizbornom skupu u Pensilvaniji, u pokušaju da ubije predsjedničkog kandidata.

Bajden ponovo zabagovao: Zaboravio ime ministra pa ga nazvao

Bajden ponovo zabagovao: Zaboravio ime ministra pa ga nazvao "crnim čovjekom“

FBI je saopštio da istražuje pucnjavu kao potencijalni akt domaćeg terorizma, ali tek treba da pronađe jasan ideološki motiv.

FBI je dobio pristup Kruksovom mobilnom telefonu, pretražio je njegov kompjuter, kuću i automobil i do sada uzeo izjave od više od 100 ljudi.

Ubica je takođe guglao pojmove ozbiljnih depresivnih poremećaja, prema trojici ljudi upoznatih sa istragom ali istražioci još nisu utvrdili da li mu je zaista dijagnostikovana ta vrsta poremećaja, rekao je jedan od ljudi.

Kruks je koristio pušku za koju su vlasti rekli da je legalno kupio njegov otac. Istražioci su takođe otkrili da je donio više napunjenih šaržera, a kupio je i 50 metaka na dan kada je pucao u Trampa.

Ranjeni policajac otkrio detalje krvavog pira Albanca

Ranjeni policajac otkrio detalje krvavog pira Albanca

Vlasti su pronašle pancir u njegovom automobilu i još jednu zastarjelu eksplozivnu napravu u njegovoj kući. Tokom proteklih nekoliko mjeseci tamo je primio nekoliko paketa, uključujući i neke koji su imali potencijalno opasan materijal.

Pucnjava je pokrenula ozbiljna pitanja zašto policija nije uspjela da spriječi čovjeka da se popne na krov i otvori vatru. U toku je više istraga o bezbjednosnim propustima, uključujući istragu generalnog inspektora Odjeljenja za unutrašnju bezbjednost o postupanju tajne službe.

Lokalna policija primijetila je Kruksa na marginama mitinga, kako hoda noseći veliki ranac i gledajući u sočivo daljinomera prema krovovima iza bine na kojoj je predsjednički kandidat kasnije stajao, rekli su zvaničnici AP-u.

Tomas Metju Kruks napisao je, kako američki mediji navode, jezivu onlajn poruku koja je nagovijestila njegove zlokobne planove za dan konvencije republikanaca u Pensilvaniji kada je ubio i jednu osobu i teško ranio još dvije.

"13. jula biće moja premijera, gledajte kako se sve odvija“, navodno je napisao 20-godišnji napadač na Stimu, popularnoj onlajn platformi na kojoj komuniciraju gejmeri, prenio je "Foks njuz".

Ovo je uhapšeni taksista koji je vozio ubicu srpskog policajca

Ovo je uhapšeni taksista koji je vozio ubicu srpskog policajca

Taj nagovještaj otkriven je američkim senatorima tokom jučerašnjeg brifinga najviših zvaničnika nadležnih za sprovođenje zakona, prenosi "Nova".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: