Амерички предсједник

Бајден поново забаговао: Заборавио име министра па га назвао "црним човјеком“

  • Извор: Блиц
  • 18.07.2024. 22:53

Амерички предсједник Џозеф Бајден, упркос увјеравању да његово здравствено стање не захтијева додатне провјере, поново је успио да демантује сам себе и да покаже да је реална ситуација сасвим другачија.

Послије многобројних гафова, овог пута Бајден је отишао корак даље - заборавио је име министра одбране САД Лојда Остина и назвао га “црним човјеком”.

"Погледајте са каквим се критикама суочавам јер сам поставио за министра одбране тог црног човјека. Мислим са критиком због тога кога сам поставио на функцију“, казао је Бајден за ТВ канал БЕТ.

Након што амерички лидер није могао да се сјети Остиновог имена и презимена, поменуо је судију Врховног суда Кетанџи Браун Џексон, која је такође црнкиња. 

Напомиње се да је још нејасно да ли је Бајден одлучио да мјесто шефа Пентагона заузме Браун, или ју је поменуо приликом навођења високорангираних Афроамериканаца.


Крајем фебруара, Бајденов љекар Кевин О'Конор извијестио је послије годишњег физичког прегледа да је Џозеф Бајден потпуно “здрав и способан да успјешно обавља дужности предсједника, укључујући дужности шефа државе и врховног команданта”.

Међутим, све су већи позиви међу демократама да се номинује други кандидат који би замијенио Бајдена након неуспјеха његове дебате са Трампом.

Теоретски, странка ће имати такву прилику на конгресу у августу, али ће у пракси бити тешко избацити побједничког предсједника из трке ако не одбије да учествује.

Истовремено, политичар каже да намјерава да остане у трци и да иде до краја. 

Друга дебата Бајден-Трамп заказана је за 10. септембар, пише Блиц.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: