Kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade

Kisindžer kritikovao bombardovanje SRJ 1999.

  • Izvor: ATV
  • 01.12.2023. 13:30

Kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata Henri Kisindžer tokom svoje diplomatske karijere više puta se stavljao na stranu srpskog naroda, kako u Srbiji tako i u BiH.

Otac savremene diplomatije, kako često nazivaju Kisindžera, kritikovao je i odluku o bombardovanju SRJ 1999. godine.

On je te godine oborio Klintonovo obrazloženje za bombardovanje.

Kisindžer je tom prilikom rekao da Slobodan Milošević nije Hitler.

Kako je Kisindžer govorio o Putinu i Rusiji: Veliki patriota

Kako je Kisindžer govorio o Putinu i Rusiji: Veliki patriota

Kada je riječ o Kosovu, Kisindžer je govorio da je to "rat za teritoriju koju Srbi smatraju svetinjom“. 

"Osim toga, Prvi svjetski rat nije počeo na Balkanu kao rezultat etničkih razmirica, već zato što su se spoljne sile umiješale u lokalni sukob. Apsurdno je tvrditi da ekonomsko blagostanje ЕU i prosperitet atlantske zajednice zavisi od ishoda etničkih odnosa na osiromašenom Kosovu“, rekao je Kisindžer objašnjavajući Klintonove greške, prenosi Republika.

Još dok su bombe padale, Kisindžer je podsjetio da se Srbija borila uz SAD u dva svjetska rata i suprotstavila Staljinu na vrhuncu moći.

"Nestanak Srbije iz balkanske ravnoteže može izazvati erupcije u drugim zemljama koje imaju etničke manjine“, upozorio je Kisindžer.

Rezolucija 1244 mala pobjeda SRJ

Nakon bombardovanja Kisindžer je ukazao da je SRJ Rezolucijom 1244 dobila više nego što joj je nuđeno sporazumom u Rambujeu.

"NATO snage ulaze na Kosovo na osnovu mandata Ujedinjenih nacija, a ne sporazuma između Beograda i Alijanse. Kosovo je eksplicitno opisano kao autonomni dio Jugoslavije. Potvrđen je teritorijalni integritet i suverenitet SRJ. Odustalo se od odredbe o referendumu Albanaca na KiM poslije tri godine, a insistiranje na kontroli NATO razvodnjeno je nizom mandata UN i prisustvom ruskih snaga“, naveo je Kisindžer.

Proroković: Da je Kisindžerov pristup prihvaćen, možda ne bi imali tako krvav rat u SFRJ

Proroković: Da je Kisindžerov pristup prihvaćen, možda ne bi imali tako krvav rat u SFRJ


Pratite nas i putem Vibera