Podignuta optužnica

Sveštenik silovao dijete i nemoćnu osobu, samo prebačen na drugu poziciju

  • Izvor: Slobodna Dalmacija
  • 08.08.2024. 08:06

Podignuta je optužnica zbog silovanja djeteta i nemoćne osobe, a optuženi sveštenik iz okoline Splita, tereti se da je krivična djela počinio prije više od dvije decenije.

Policija je, naime, sprovela istragu i prijavila sveštenika, koji danas ima 72 godine. Istraga i prijava su uslijedili u martu 2023. Od tada su pred splitskim Županijskim državnim tužilaštvom radili na slučaju, ispitivali potencijalne svjedoke, ali i direktno uključene u predmet.

Na kraju je zamjenica županijske državne tužiteljice, koja inače vodi baš ovakve slučajeve, u konsultacijama sa šefovima podigla optužnicu protiv vremešnog sveštenika. On se tereti da je počinio "produženo krivično djelo spolnog odnosa s djetetom i produženo krivično djelo spolnog odnosa s nemoćnom osobom.

U Londonu uhapšeno još 15 osoba koje su učestvovale u neredima

U Londonu uhapšeno još 15 osoba koje su učestvovale u neredima

Prema optužnici, okrivljeni se tereti da je prvo produženo krivično djelo počinio tokom 2002. i 2003. godine, dok je produženo krivično djelo spolnog odnsa s nemoćnom osobom počinio tokom 2006 i 2007. godine na području Splitsko-dalmatinske županije. Za prvo krivično djelo njemu prijeti između jedne i osam godina zatvora, a za drugo između šest mjeseci i pet godina, prenijela je Slobodna Dalmacija. 

Optužnica tek treba da postane pravosnažna, a zatim će biti dodijeljena nekom od sudija Županijskog suda u Splitu. Suđenje će očekivano, biti zatvoreno za javnost do same objave presude.

Imajući u vidu da nije riječ o pritvorskom predmetu, sveštenik nije ni udaljen sa posla niti ekskomuniciran, tek je dobio premještaj na znatno manje eksponirano mjesto, cijeli postupak sa žalbama može trajati godinama.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)